Net zoals IDEWE beschouwen veel werkgevers en werknemers de preventie van arbeidsongevallen als prioriteit nummer 1 in de uitvoering van het welzijnsbeleid.

Arbeidsmiddelen en werken op hoogte spelen nog steeds een belangrijke rol bij ernstige arbeidsongevallen.
Daarom lanceert Groep IDEWE voor 2015-2016 een nieuw actiepunt 'Veilig werken in kleine ondernemingen', met de focus op twee thema's:

U denkt misschien dat uw bedrijf of instelling geen machines gebruikt of dat uw werknemers nooit op hoogte werken. Maar is dit wel zo? Vergeet niet dat een boormachine, haardroger, mixer of snijmachine ook machines zijn! En gebruikt u nooit een trapladdertje om iets uit een kast te halen? Wie heeft er geen ladders in zijn onderneming? En dan komen automatisch de vragen: zijn mijn ladders en andere arbeidsmiddelen conform de wetgeving? Gebruikt iedereen ze correct?

Tijdens de bedrijfsbezoeken in KMO's zullen onze preventieadviseurs en -deskundigen specifiek aandacht schenken aan werken op hoogte en arbeidsmiddelen. Hierboven kan u alvast de 2 delen van onze gids 'Veilig werken in kleine ondernemingen' downloaden. Voor bijkomende informatie, documenten die u helpen bij de aanschaf van arbeidsmiddelen en een keuzekaart die je helpt bij het veilig werken op hoogte, kan u terecht bij onze documentatiedienst.

Ons actiepunt sluit ook aan bij de NAVB campagne 'Veilig werken op hoogte' die in het najaar 2015 gelanceerd werd. Hierin wordt aandacht besteed aan het uitvoeren van dakwerken en het veilig monteren en demonteren van steigers.