Lidl is als discounter marktleider in elf Europese landen. Een marktpositie die de supermarktketen niet alleen te danken heeft aan de lage prijzen die ze hanteert, maar ook aan het feit dat ze elke consument probeert te bedienen met een winkel in de buurt. Jaarlijks heeft de discounter wel veertig tot vijftig bouwprojecten, verspreid over het hele land. Het zijn zowel nieuwbouwprojecten als uitbreidingen en verbouwingen aan bestaande filialen. Groep IDEWE staat bij verschillende van die projecten in voor de veiligheidscoördinatie en helpt daarnaast de energie.prestatie van de filialen verbeteren.

VLOTTE EN VEILIGE TOEGANG GARANDEREN

Ruud De Vries is een van de projectleiders die de werven van Lidl in goede banen leidt. Op dit moment staat hij in voor de opvolging van vier projecten: de uitbreiding van een bestaand filiaal in Lille, Lommel, Mol en Paal-Beringen. "Bij die twee laatste vestigingen kunnen we de volledige ruimte gebruiken voor de werken", zegt hij. "De winkels werden daar tijdelijk verplaatst naar een andere plek. De andere filialen blijven gewoon open op de vertrouwde locatie. Daar moeten we dus niet alleen rekening houden met de veilig.heid van de mensen die er aan het werk zijn, maar ook met die van het personeel en de klanten. De veiligheidscoördinator van Groep IDEWE helpt ons tegelijk de veiligheid te garanderen en de nodige ruimte open te stellen. Zo kunnen mensen ook tijdens de werken makkelijk parkeren en blijft de vlotte toegang tot de winkel verzekerd. Op de werven die ik opvolg, gebeurt dat onder meer door de werfzone goed af te schermen door middel van hekwerk met doeken, en door onze voertuigen en het materiaal consequent in de werfzone te parkeren en te stockeren, zodat de parking vrij blijft voor klanten. Op de werven zelf letten we er onder andere op dat putten afgedekt zijn en dat er geen struikelgevaar is, en wordt er enkel gewerkt op stellingen voorzien van veilige leuningen."

ENERGIEVERBRUIK MINIMALISEREN

"Lidl deed de voorbije jaren extra inspanningen om het energieverbruik van haar filialen te minimaliseren. Dat verbruik beperken, begint bij de keuze voor bouwmaterialen met een goede energiewaarde. Ook daarin speelde Groep IDEWE een rol, met name door EPB-berekeningen te maken en een energieprestatierapport op te stellen. Dat hielp ons niet alleen om te voldoen aan de geldende EPB-normen, maar ook om de capaciteit van de installaties af te stemmen op het gebouw."

SNEL EN OVERZICHTELIJK

"De toegevoegde waarde van Groep IDEWE zit hem in de flexibele en snelle manier van werken. De duur van onze uitbreidingswerken varieert van enkele weken tot enkele maanden, zodat het bij momenten erg hectisch wordt en iedereen door elkaar dreigt te gaan lopen. De veiligheidscoördinator slaagt erin om alles toch op een overzichtelijke en gestructureerde manier te laten verlopen. Hij bekijkt mee de planning en helpt ons om die snel aan te passen als dat nodig is. Bovendien springt hij geregeld binnen op de werfvergadering en doet hij eenmaal per week een onaangekondigd werfbezoek. Ziet hij een onveilige situatie, bijvoorbeeld iemand die staat te slijpen zonder bril, dan spreekt hij de persoon in kwestie en de aannemer daar meteen over aan. Die persoonlijke aanpak werkt heel goed, want we zien dat aannemers zijn adviezen ter harte nemen en steeds vaker zelf de reflex hebben om op een veilige manier te werken."


Lees hier de volledige klantengetuigenis (.pdf)