Terug “Klanten een interdisciplinaire oplossing bieden voor hun uitdaging zie ik als de kerntaak van een moderne preventiedienst.”

“Klanten een interdisciplinaire oplossing bieden voor hun uitdaging zie ik als de kerntaak van een moderne preventiedienst.”

- IDEWE

Johan Van Neck nieuwe directeur Risicobeheersing bij Groep IDEWE

Groep IDEWE, de externe dienst voor preventie en bescherming op het werk, heeft Johan Van Neck aangesteld als Directeur Risicobeheersing. Hij volgt Patrik Daems op die een andere uitdaging aangaat binnen IDEWE. In zijn nieuwe functie is Johan verantwoordelijk voor alle niet-medische preventieafdelingen van de hele groep, zowel binnen IDEWE als dochterorganisatie IBEVE.

Johan Van Neck

Historisch gezien is vooral het klassieke medisch aanbod van IDEWE, zoals medisch onderzoek, goed gekend bij klanten. Daarnaast biedt IDEWE echter ook een reeks heel belangrijke niet-medische diensten aan, en daar krijgt Johan Van Neck nu groepsbreed de verantwoordelijkheid over: “Het gaat zowel over arbeidsveiligheid en het psychosociale domein, maar ook ergonomie, arbeidshygiëne, bouwen & gebouwen en milieu”, verduidelijkt hij. “We focussen daarbij niet enkel op het verder verdiepen en verbreden van die disciplines op zich, maar ook op hun integratie. Want de uitdagingen van klanten op het vlak van veiligheid, gezondheid en welzijn van hun werknemers vereisen bijna altijd een interdisciplinaire oplossing. Die oplossing bieden, zie ik net als heel IDEWE als de kerntaak van een moderne preventiedienst.”

Achtergrond als preventieadviseur arbeidsveiligheid

Johan heeft achttien jaar ervaring bij IDEWE, eerst zeven jaar als preventieadviseur arbeidsveiligheid en vervolgens elf als coördinator risicobeheersing in het Leuvense IDEWE-team. “Dat parcours heeft me de nodige bagage gegeven voor deze nieuwe uitdaging. Bovenop mijn veldkennis en -ervaring als preventieadviseur heb ik ook veel inzicht verkregen in het capteren van de precieze uitdaging van een klant en de vertaling daarvan naar onze dienstverlening. Daardoor was ik ook nauw betrokken bij de innovatie rond diensten die we in samenspraak met klanten ontwikkelden. In mijn leidinggevende rol in Leuven zette ik vooral de laatste jaren erg in op de zelforganisatie van mijn team. Die blik op organisatiestructuren neem ik mee naar mijn nieuwe rol, zodat Groep IDEWE als geheel op een nóg volwassener manier interdisciplinair gaat werken dan nu al het geval is.”

“Engaging prevention, daar wil ik mee mijn schouders onder zetten.”

De preventiewereld is in constante evolutie, en de uitdagingen waar organisaties voor staan op het vlak van preventie worden almaar uiteenlopender. “De tijd dat een preventiedienst als een soort controleur aan bedrijven kwam vertellen wat wel en niet oké was, ligt al lang achter ons. Vandaag denken we niet meer puur in codex-regels, maar in uitdagingen en oplossingen. En die evolutie staat niet stil: het betrekken van klanten in dit positieve verhaal en als partners werken aan een oplossing op maat, onder die ‘Engaging prevention’-missie wil ik mee mijn schouders zetten. Hetzelfde geldt voor innovatie, een erg belangrijke pijler binnen IDEWE, die vooral ligt in de combinatie van digitale en menselijke oplossingen.”

Goede basis

“Ik kijk alleszins enorm uit naar deze nieuwe uitdaging. Ik erf van mijn voorganger Patrik Daems een afdeling die enorm goed uitgerust is qua kennis, experten en procedures. Een goede basis om IDEWE verder uit te bouwen als dé preventiepartner voor de toekomst.”

Ook CEO Lode Godderis is blij met de komst van Johan in het directieteam: “Johan is zeer activerend en werkt doelmatig. Hij legt heel makkelijke verbanden en wanneer hij met ideeën aan de slag gaat, besteedt hij bijzondere aandacht aan het proces en de mensen. Johan is bovendien klant- en marktgericht en beschikt over heel sterke vaardigheden op het vlak van luisteren en coachen. Die combinatie geeft mij er alle vertrouwen in dat hij de geknipte persoon is voor deze rol.”

Blijf altijd op de hoogte: schrijf u in op de IDEWE-nieuwsbrief

 

Met duiding van autonome experts, én in heldere taal!

Blijf mee met alle ontwikkelingen in welzijn & preventie

Ontvang als eerste updates rond wetswijzigingen