Terug Bent u klaar voor de oprukkende mazelen?

Bent u klaar voor de oprukkende mazelen?

- Fysiek fit

Expert Hilde Vanacker

Directeur medische preventie

Wie geboren is tussen 1970 en 1985 loopt veel kans onvoldoende beschermd te zijn

Wereldwijd zijn de mazelen aan een opmars bezig, ook in Europa en België. Zeer jonge kinderen, volwassenen en personen met een verminderde weerstand behoren tot de risicogroepen. Vooral wie geboren is tussen 1970 en 1985 loopt veel kans onvoldoende gevaccineerd te zijn. Het agentschap Zorg en Gezondheid stelt daarom gratis mazelenvaccins ter beschikking voor deze doelgroep. Werknemers kunnen ook via het gezondheidstoezicht van IDEWE gratis een vaccinatie krijgen.

Mazelen is een zeer besmettelijke ziekte die overgedragen wordt via speekseldruppeltjes in de lucht of indirect via het aanraken van bijvoorbeeld deurknoppen of speelgoed. Mazelen wordt vaak ten onrechte aanzien als een typische kinderziekte maar ook volwassenen lopen het risico om alsnog mazelen te krijgen. De ziekte kan zeer ernstig zijn en leidt in meer dan 40% van de gevallen tot hospitalisatie omwille van ernstige complicaties, zoals long-, lever- of hersenontsteking.

De laatste jaren steeg het aantal besmettingen van mazelen wereldwijd. Experts waarschuwen dan ook voor die verontrustende trend en hameren op het belang van vaccinatie.

Levenslange bescherming dankzij dubbele vaccinatie

Wie geboren is tussen 1970 en 1985 loopt echter de kans niet of onvoldoende gevaccineerd te zijn terwijl hij of zij in zijn kinderjaren de ziekte wellicht ook nooit heeft doorgemaakt. Enkel een dubbele vaccinatie biedt immers levenslange bescherming. Wie voor 1970 geboren is, heeft wellicht als kind mazelen gehad en is daardoor levenslang beschermd. Sinds 1986 maakt de dubbele vaccinatie deel uit van het vaste inentingpakket die alle kinderen toegediend krijgen. Tenzij hier iets fout liep, is ook die groep bijgevolg veilig voor de typische rode vlekjes op het lichaam.

Wat als u niet dubbel gevaccineerd bent?

Wie geen vaccins heeft gekregen, kan zich alsnog laten inenten. De twee dosissen worden gezet met een minimuminterval van 4 weken. Heeft u 1 vaccin gekregen, dat laat u er het best nog een tweede toedienen. Dat kan door de huisdokter maar de vaccinatie is ook mogelijk tijdens het periodiek consult van IDEWE. Werknemers kunnen daarom beter vooraf hun vaccinatiestatus nakijken. Dit kan via hun ouders, hun huisarts, het welzijnsboekje van Kind & Gezin of de Centra voor Leerlingenbegeleiding.

Meer info krijgt u via uw regionaal IDEWE-kantoor.

Blijf altijd op de hoogte: schrijf je in op de IDEWE-nieuwsbrief

 

Met duiding van autonome experts, én in heldere taal!

Blijf mee met alle ontwikkelingen in welzijn & preventie

Ontvang als eerste updates rond wetswijzigingen