null Mondmaskers enkel voor besmette patiënten en hun zorgverleners

Mondmaskers enkel voor besmette patiënten en hun zorgverleners

- Persoonlijke beschermingsmiddelen | Corona

Expert Hilde Vanacker

Verantwoordelijke Discipline Arbeidsgeneeskunde

Mondmaskers op straat, in de auto, in de supermarkt, voor postbodes, koeriers … zijn nutteloos

De enige plaats waar mondmaskers werkzaam en noodzakelijk zijn, is in de onmiddellijke omgeving van patiënten die moeten verzorgd worden. “Mondmaskers gebruiken om boodschappen te doen, in de auto te zitten of op straat te wandelen, is dus volkomen zinloos”, aldus arbeidsarts en expert Medische preventie Hilde Vanacker van IDEWE.

Zorgverleners hebben deze beschermingsmiddelen nodig om zichzelf en de patiënt tijdens de zorg te beschermen

Mondmaskers zijn schaars, dat is de voorbije dagen meer dan voldoende gebleken. In ziekenhuizen en zorgcentra worden ze achter slot en grendel bewaard en gerantsoeneerd. Voor zorgverleners is dat een bijkomende bezorgdheid. Zij hebben deze beschermingsmiddelen immers nodig om zichzelf en de patiënt tijdens de zorg te beschermen tegen druppels die het virus bevatten.

Mondmaskers zijn enkel aangewezen voor:

  • zorgverleners die een coronapatiënt verzorgen of
  • zorgverleners die zelf lichte symptomen van een infectie van de bovenste luchtwegen (bijvoorbeeld hoesten en niezen) hebben om de omgeving te beschermen

“Precies daarom is het jammer dat zoveel mensen deze maskers gebruiken tijdens activiteiten waarbij ze hoegenaamd geen enkel nut hebben”, zegt Hilde Vanacker. “Mensen trekken ze aan om hun job uit te oefenen of gewoon om te winkelen of op straat te wandelen. Ze krijgen daardoor vooral een vals gevoel van veiligheid. Voor het werk of thuis volstaan de physical distance- en hygiënemaatregelen die de overheid heeft uitgevaardigd: 1,5 meter afstand houden, goede hoest- en nieshygiëne, geen handen schudden en handen vaak en voldoende lang wassen.”

Vals gevoel van veiligheid

Voor het werk of thuis volstaan de physical distance- en hygiënemaatregelen

“Speekseldeeltjes die het virus bevatten, komen in de lucht terecht bij het spreken of via hoest- en niesbuien. Deze druppels blijven echter niet in de lucht zweven maar vallen naar beneden en komen dan vaak op de handen terecht. Daarom is handen geven uit den boze en veelvuldig handen wassen noodzakelijk. Mondmaskers bieden in deze situaties geen extra bescherming, integendeel. De dragers ervan houden doorgaans niet op om er met hun handen aan te prutsen, waardoor het virus dat eventueel op hun handen is terechtgekomen, door een deur of handvat aan te raken, sneller in hun mond belandt.”

“De enige mensen die mondmaskers nodig hebben, zijn zorgverstrekkers omdat zij in de onmiddellijke nabijheid van patiënten moeten komen om hen te verzorgen. Zij beschermen zich, afhankelijk van de situatie, met een chirurgisch mondmasker of een FFP2-masker.”

Lees hier meer over het gebruik van mondmaskers.

Volg de updates over het coronavirus ook via onze social mediakanalen Linkedin en Facebook.

Blijf altijd op de hoogte: schrijf u in op de IDEWE-nieuwsbrief

 

Met duiding van autonome experts, én in heldere taal!

Blijf mee met alle ontwikkelingen in welzijn & preventie

Ontvang als eerste updates rond wetswijzigingen