Terug Zelfzorg als duurzame basis voor kwalitatieve zorg voor anderen

Zelfzorg als duurzame basis voor kwalitatieve zorg voor anderen

- Mentaal fit | Stress en burn-out | Werk-Privé | Zorg

Expert Bianca Kints

Segmentmanager Zorg

Dag van de Zorg op 15 mei 2022

Op zondag 15 mei zwaaien bij heel wat zorgorganisaties de deuren open voor de Dag van de Zorg. Om het publiek kennis te laten maken met de veelzijdigheid van het mooiste beroep op aarde. “Je kan echter maar kwalitatieve zorg bieden aan een ander als je goed voor jezelf zorgt”, zegt segmentmanager Bianca Kints van IDEWE. “Na twee zware coronajaren, waar ze amper tijd hadden voor zichzelf, is het tijd dat zorgprofessionals tools krijgen om hun eigen veerkracht duurzaam te versterken.”

zelfzorg

Het is niet omdat de pandemie onder controle lijkt dat er voor de zorgsector geen zware uitdagingen meer zijn. “De combinatie van vergrijzing, de langere loopbaan en de schaarste op de arbeidsmarkt zal er ook in de toekomst voor zorgen dat het zorgberoep best pittig zal blijven”, zegt Bianca Kints. “De zorgprofessionals die ik ontmoet, doen hun beroep echter met hart en ziel en zijn vaak de laatsten om zich te laten afschrikken door die grote thema’s. Daarom is het des te belangrijk om ervoor te zorgen dat ze gezond kunnen blijven en ook op psychosociaal vlak gesterkt zijn om elke dag vol energie en veerkrachtig aan de slag te gaan.”

33 dagen Challenge

“Werken aan veerkracht veronderstelt een partnership tussen werkgever en werknemer. Zorgprofessionals moeten ook zelf tijd maken om aan zelfzorg te doen. Tijdens de pandemie kregen ze die boodschap ook mee maar door de grote druk op hun schouders kwam het er vaak niet van. Nu moet het wel mogelijk zijn om tijd te nemen om aan jezelf te werken. Dat kan bijvoorbeeld aan de hand onze 33 dagen-challenge voor werknemers. De challenge bestaat uit een reeks oefeningen om elke dag bewust te worden van het belang van zelfzorg om de eigen veerkracht te versterken.”

Zorgprofessionals stimuleren

Werken aan veerkracht en werkgeluk gaat echter meestal niet vanzelf. Het is een opdracht die gemakkelijker gaat als u daar ook als werkgever de nodige impulsen voor geeft. “Werkgevers hebben er alle baat bij om ervoor te zorgen dat ze gelukkige werknemers tewerkstellen”, zegt Hilde De Man, disciplineverantwoordelijke psychosociale aspecten bij IDEWE. “Die verschijnen namelijk met een positieve ingesteldheid op de werkvloer en steken elkaar aan. Ze presteren beter en zijn automatisch ook meer betrokken, coöperatiever, creatiever en innovatiever. Van de weeromstuit daalt het ziekteverzuim en neemt de kans op burn-outs af.”

Tools

wellfie

Steeds meer organisaties proberen dat werkgeluk actief te stimuleren door een omgeving te creëren waar tijd en middelen worden vrijgemaakt om aan de persoonlijke ontwikkeling te werken, te ontspannen of in te zetten op gezondheidspromotie. Elke euro die op die manier geïnvesteerd wordt betaalt zich volgens een onderzoek van Rath en Harter in 2010 vijf keer terug.

IDEWE kan daarbij helpen met workshops en opleidingen. 

Of u kan als werkgever meteen aan de slag door bij uw werknemers een Wellfiebevraging te organiseren, om na te gaan hoe het gesteld is met hun werkvermogen. Het kan gelden als een nulmeting van waaruit een campagne kan groeien om het werkgeluk en de bevlogenheid van uw werknemers te versterken.

Downloads

Blijf altijd op de hoogte: schrijf u in op de IDEWE-nieuwsbrief

 

Met duiding van autonome experts, én in heldere taal!

Blijf mee met alle ontwikkelingen in welzijn & preventie

Ontvang als eerste updates rond wetswijzigingen