Terug Wat is uw ontspanningsplan voor de zomer?

Wat is uw ontspanningsplan voor de zomer?

- Mentaal fit | Werk-Privé

Expert Rosanne Volckaert

Preventieadviseur psychosociale aspecten

Sta eens stil bij hoe u wilt deconnecteren van het voorbije schooljaar

Straks gaat de stekker van het digitaal schoolbord uit het stopcontact en logt iedereen zich uit op zijn Smartschoolaccount. Tijd voor vakantie. “Ons brein heeft tijd nodig om tot rust te komen”, zegt Rosanne Volckaert. “Net zoals professionele doelstellingen behalen concentratie vereist, is het ook nuttig om deconnectie vooruit te plannen, zodat u ook effectief tot rust kan komen.”

klas

2020-2021 was geen schoolvoorbeeld van hoe een ‘normaal’ schooljaar moet verlopen. Corona en de maatregelen om verspreiding te voorkomen maakten dat het onderwijzend personeel constant moest schakelen tussen nieuwe manieren van leerstof overbrengen. De zorg voor leerlingen die het eerder coronaschooljaar leerachterstand hadden opgelopen was een bijkomende bezorgdheid die de taak er in de context van de pandemie niet eenvoudiger op maakte. We wezen in dat verband eerder al op de noodzaak dat schooldirecties, in samenspraak met ouders en overheden, grondig moeten nadenken over de grenzen van de dagtaak van onderwijzend personeel en de grens met de vrije tijd

Afspraken met directie en collega’s

deconnectie

“Ook als we eindelijk aan die lang verwachte en verdiende vakantie toe zijn en ons brein kunnen leegmaken om nadien weer energiek aan de slag te kunnen gaan, ligt multitasking en de afleiding van de elektronica op de loer”, zegt preventieadviseur psychosociale aspecten Rosanne Volckaert van IDEWE. “Om de vakantie niet enkel te laten afhangen van pop-ups op uw smartphone, whatsappberichten en ingevingen van het moment is het bijgevolg niet verkeerd om nu al na te denken over hoe u de komende weken echt tot ontspanning wilt komen. Afspraken maken met directie en collega’s over wanneer berichten en mails beantwoord moeten worden, kan daar ook onderdeel van zijn. En blijven die whatsappgroepjes in juli en augustus actief of gaan die ook even op stil tot de eerste terugkomdag?”

Afspraken thuis

“Ook op het vlak van ontspanning is een beetje planning niet verkeerd. Welke activiteiten maken voor u persoonlijk dat de vakantie een ontspannende vakantie wordt? Wat wilt u deze zomer echt gedaan hebben? Net als in de professionele context zorgt enige structuur ook in de vakantie voor meer rust. Het vergroot de kans dat u uw plannen ook effectief kan realiseren. Spreek deze wensen vooral ook uit en maak ze zichtbaar. Leg ze naast de prioriteiten van uw gezinsleden en wees er vooral niet rigide in. Voel wat u ligt en stuur bij waar nodig.”

Herbekijk ons webinar over deconnectie.

Downloads

Blijf altijd op de hoogte: schrijf u in op de IDEWE-nieuwsbrief

 

Met duiding van autonome experts, én in heldere taal!

Blijf mee met alle ontwikkelingen in welzijn & preventie

Ontvang als eerste updates rond wetswijzigingen