null Klantengetuigenis Democo

Aantal werknemers: 340 | aangesloten sinds 2013

Democo is een multidisciplinair bouwbedrijf dat diverse bouwprojecten uitvoert − van residentiële, commerciële en kantoorgebouwen tot industriële complexen. Er zijn zo’n 340 mensen aan de slag, voornamelijk arbeiders. Het bouwbedrijf maakt deel uit van de Democo Group, dat verschillende zusterbedrijven omvat – actief in onder meer vastgoed, projectontwikkeling, gebouwentechnieken en afwerking. De bedrijven werken zelfstandig, maar zijn sinds 2013 allemaal aangesloten bij Groep IDEWE.

FREQUENTIECIJFER LAGER DAN 12

“Zoals voor veel bouwbedrijven is het voorkomen van arbeidsongevallen op onze werven onze grootste uitdaging”, zegt preventieadviseur Yves Van Autryve. “Het liefst zouden we ons frequentiecijfer terugbrengen tot nul.” Technisch directeur Carl Gonnissen bevestigt: “De veiligheid van onze werknemers is van het grootste belang, dat spreekt voor zich. Een laag frequentiecijfer is bovendien een voorwaarde om bouwprojecten te mogen uitvoeren voor chemische bedrijven. We doen dan ook al heel lang inspanningen om dat cijfer zo laag mogelijk te houden.”

ONDERSTEUNING VAN GROEP IDEWE

“Het aantal arbeidsongevallen beperken en de veiligheid op de werf garanderen is een werk van lange adem”, legt Yves Van Autryve uit. “We waren er ook al mee bezig lang voor de samenwerking met Groep IDEWE startte in 2013. De laatste jaren zijn we er wel in geslaagd om het frequentiecijfer stelselmatig te doen dalen. Drie jaar geleden was dat cijfer 20, het jaar daarop daalde het tot 14, dit jaar streven we ernaar het onder de 12 te houden. Een goed veiligheidsbeleid vormt daarvoor de basis, en we krijgen ook de nodige ondersteuning van Groep IDEWE. Sinds 2013 doet hun arbeidsarts een rondgang op de werf en tijdens onze jaarlijkse veiligheidsdag – waarop werknemers kunnen deelnemen aan workshops over verschillende veiligheids- en welzijnsgerelateerde thema’s – gaven hun specialisten al twee keer een opleiding: een over het tillen van lasten en een over agressie, specifiek voor werfsituaties.”

“Een goed veiligheidsbeleid met concrete actiepunten en regelmatige inspecties op de werf zijn de voorwaarden voor een veilige werkomgeving”, vindt ook Carl Gonnissen. “Raakt iemand toch gekwetst, dan is het ook belangrijk om aangepast werk te promoten. In zo’n geval zal de arbeidsarts van Groep IDEWE die persoon bijvoorbeeld aanraden om administratief werk te doen. In veel bouwbedrijven wordt dat principe niet standaard toegepast, wij proberen het in de mate van het mogelijke wel te doen.”

ELKE BOUWWERF IS ANDERS

Democo werkt nog niet zo lang samen met Groep IDEWE, maar voor preventieadviseur Koen Avaux biedt die samenwerking zeker een meerwaarde. “De veiligheidsrisico’s op een werf zijn niet te vergelijken met die van pakweg een productieomgeving. Elke bouwwerf is anders, dus je moet elke keer weer van nul beginnen. Daarom kijken we met name uit naar de sectorspecifieke aanpak van Groep IDEWE. Zulke gerichte acties en gespecialiseerd advies op maat van de bouwsector zijn voor ons immers zeer interessant.”