Terug Digitale detox met Kop-opcampagne

Digitale detox met Kop-opcampagne

- Gezonde levensstijl | Mentaal fit | Werk-Privé

Expert David Verwimp

Segment Manager Hulpdiensten, Offices en Overheid

Boost uw concentratie met een digitale detox

Toen programmeur Ray Tomlinson in 1971 de eerste e-mail verzond, kon hij vast niet vermoeden dat dat 37 jaar later zou leiden tot de eerste e-mailloze vrijdag. Op korte tijd drong e-mail zo diep door in ons leven en werk dat we vaak niet meer aan onze kerntaken toekomen. En onze smartphones hakken nog meer in op onze concentratie. Daardoor hebben we nu constant toegang tot digitale communicatie. En delen we altijd en overal informatie. Soms interessant, vaak overbodig.

Bij elk bericht 15 minuten kwijt

man met smartphone op het strand

De mens is een kuddedier en wil dus 'mee' zijn. Daarom volgen we alles en iedereen. Batterij plat? Geen netwerk of wifi? Dan slaan we in paniek. Want wat hebben we gemist?

Door de komst van de smartphone zijn veel mensen continu bereikbaar. Ze checken op elk moment van de dag hun e-mail. En voelen zich ongemakkelijk als dat niet lukt. Wat nog erger is - en ons vaak niet opvalt: al die geluiden, trillingen en lichtjes leiden ons continu af. We hebben gemiddeld 15 minuten nodig om onze concentratie terug te vinden. Hoeveel tijd per dag bent u zo kwijt? En uw werknemers?

Inzicht in uw échte smartphonegebruik

man in pak met smartphone in de hand

IDEWE zet zijn schouders onder de campagne Kop Op. Die stimuleert de Vlaming om de smartphone wat vaker links te laten liggen en meer aandacht te schenken aan familie, hobby's, slaap... Dus om - letterlijk - wat vaker 'op te kijken' van zijn smartphone. De campagne baseert zich op wetenschappelijk onderzoek naar digibesitas van kenniscentrum imec en de Universiteit Gent. Daaruit kwamen een zelftest en vijf profielen voort.

Die profielen vindt u op kopop.be. U ontdekt er welk type smartphonegebruiker u bent. En brengt er uw échte smartphonegebruik in kaart. Want veel mensen onderschatten hoeveel tijd ze in digiland vertoeven. Laat uw werknemers dus zeker de zelftest doen en grasduinen tussen de talrijke tips. Zo ontdekken ze hoe ze hun smartphonegebruik binnen de perken houden. Ze hoeven hun smartphone niet in de prullenbak te kieperen. Enkele gewoonten aanpassen doet al wonderen.

Geconcentreerder aan de slag

Werknemers wandelen gras

Wilt u dat uw werknemers zich optimaal concentreren? Natuurlijk! Met deze handige tips werken ze meteen een stuk efficiënter.

  • Berg uw smartphone veilig op tijdens het werken of studeren. Dan voelt u niet de drang om een e-mail of Facebook te controleren.
  • Check uw e-mail op vaste tijdstippen en zet alle meldingen af - ook op uw smartphone.
  • Pauze? Ga even wandelen. Dat is gezond als u de hele dag zit. En die smartphone hoeft echt niet mee.

Laat uw werknemers hun smartphoneverbruik in kaart brengen op kopop.be. Dan weten ze meteen waar ze aan toe zijn. De tips helpen hen om weer een goede balans te vinden.

Blijf altijd op de hoogte: schrijf u in op de IDEWE-nieuwsbrief

 

Met duiding van autonome experts, én in heldere taal!

Blijf mee met alle ontwikkelingen in welzijn & preventie

Ontvang als eerste updates rond wetswijzigingen