Terug Hoe schadelijk is blauw licht echt?

Hoe schadelijk is blauw licht echt?

- Offices | Fysische agentia

Expert Jan Van Bouwel

Disciplineverantwoordelijke Arbeidshygiëne

Bescherm uw werknemers tegen blauw licht

U leest vast regelmatig dat blauw licht schadelijk is en dat we het beter zoveel mogelijk blokkeren – met een computerbril bijvoorbeeld. Maar wat is blauw licht precies? En waarom moeten we ermee opletten?

Kunstmatig en natuurlijk

Wist u dat blauw licht niet beperkt is tot het beeldscherm van uw computer of smartphone? Het kwam oorspronkelijk alleen voor in het zonlicht. Onze voorouders hingen zelfs af van die natuurlijke vorm: het maakte hen ’s morgens wakker en gaf hen overdag energie. ’s Avonds werden ze moe omdat er minder blauw licht was.

Tegenwoordig verstoren we dat ritme omdat we onszelf vaker en op verkeerde momenten blootstellen aan grotere hoeveelheden – kunstmatig – blauw licht. Als we bijv. in bed nog op onze smartphone of tablet surfen. Op zich is dat niet schadelijk. Maar we mogen de invloed op ons slaap-waakritme niet onderschatten. Zeker omdat we overdag al naar meerdere schermen kijken.

Invloed op onze slaap

Blauw licht verstoort ons bioritme. Door de korte golflengte van de lichtstralen – vanaf 400 nanometer (nm) – prikkelt het de fotoreceptoren en stimuleert zo de pupilreflex. Daardoor vertraagt de productie van melatonine – een hormoon dat ons moe maakt. Vooral wie gevoelig is voor licht, valt dan moeilijker in slaap.

Anderzijds is blauw licht handig voor wie ’s nachts werkt. Het houdt hen wakker. Op het einde van de nacht is het verstandig om blauw licht dan weer te mijden en op weg naar huis zelfs een bril met gele of oranje glazen te dragen. Zo komt de productie van melatonine op gang. Die zorgt thuis voor een vlotte slaap.

Blauw licht op kantoor

Heeft blauw licht op kantoor ook een effect op iemands slaap? Ja en nee. De golflengte van de huidige ledverlichting is langer dan 440 tot 460 nm en is daarom niet schadelijk. Maar het kunstmatige blauwe licht van schermen is sterker dan de natuurlijke vorm. Die enorme hoeveelheid energie veroorzaakt vermoeide en geïrriteerde ogen, hoofdpijn, prikkelbaarheid, …

Uw kantoorwerknemers houden zich dus het beste aan enkele richtlijnen. Hang ze op een zichtbare plek op kantoor:

  1. Werk je overdag voornamelijk aan een computer? Kijk dan tussen 17 en 23 uur zo weinig mogelijk naar een beeldscherm.
  2. Ben je gevoelig voor licht? Dan heeft blauw licht misschien meer effect op jou. Maak een afspraak bij de arbeidsarts van IDEWE om passende persoonlijke maatregelen te bespreken – zoals een speciale computerbril tegen vermoeide ogen.
  3. Kies lampen in klasse 0 en 1 – EN 62471.
  4. Koop je een beeldscherm of een smartphone? Controleer dan of je de hoeveelheid blauw licht kunt regelen.
  5. Vraag aan de IT-dienst of je de lichtkleur van je beeldscherm mag aanpassen met een softwareprogramma – zoals f.lux – of de instellingen van Windows 10.

Blauw licht is schadelijk: ja en nee

Blauw licht heeft inderdaad invloed op ons bioritme. Vooral dan het gebruik van beeldschermen in de avond. De blootstelling tijdens de kantooruren is niet nadelig voor een goede nachtrust, maar veroorzaakt wel visuele ongemakken.

Het is dus raadzaam om het zoveel mogelijk te blokkeren. Zeker voor mensen die extra gevoelig voor licht zijn. Dit kan via speciale filters, softwareprogramma’s en brillen.

Wenst u gericht advies voor uw werkomgeving of wilt u een afspraak maken met een arbeidsarts?

Tips nodig om oogvermoeidheid te vermijden? Bekijk dan snel deze pagina.

Contacteer ons

Blijf altijd op de hoogte: schrijf je in op de IDEWE-nieuwsbrief

 

Met duiding van autonome experts, én in heldere taal!

Blijf mee met alle ontwikkelingen in welzijn & preventie

Ontvang als eerste updates rond wetswijzigingen