Terug Eerstelijns-ondersteuning voor zorgverleners in tijden van COVID-19

Eerstelijns-ondersteuning voor zorgverleners in tijden van COVID-19

- Mentaal fit

Expert Hilde De Man

Verantwoordelijke Discipline Psychosociale Aspecten

Onze preventieadviseurs bieden ook mentale ondersteuning

IDEWE heeft een uitgebreid aanbod aan eerstelijnsondersteunende maatregelen uitgewerkt voor zorgverleners uit de volledige welzijns- en gezondheidszorg, die tijdens deze coronacrisis al gedurende een lange periode in stressvolle situaties aan het werk zijn.

De informatie in dit nieuwsbericht is correct op het tijdstip van publicatie. Raadpleeg altijd de laatste maatregelen en wetgeving met betrekking tot COVID-19 op https://www.info-coronavirus.be

zorg voor de zorgverlener

Tijdens deze gezondheidscrisis hebben zorgverleners al veel van hun veerkracht getoond. Toch mogen we niet ontkennen dat het werken in deze omstandigheden gepaard kan gaan met stress-, schuld- en angstgevoelens. Als externe dienst, in samenspraak met de overheid en andere partners, willen we hen dan ook blijvend ondersteunen, met aandacht voor hun draagkracht en de nodige zelfzorg om deze periode vol te houden.

Werknemers van werkgevers, aangesloten bij IDEWE of werknemers die geen werknemersstatuut hebben maar die werken voor een onderneming die aangesloten is bij IDEWE (zelfstandigen, vrijwilligers, stagiairs, …) kunnen op weekdagen tussen 9 en 17 uur terecht op het algemeen telefoonnummer van de klantenservice van hun regionaal kantoor om een afspraak te maken voor een ondersteunend gesprek. 

We hebben ervaren dat, voor een aantal zorgverleners, ondersteuning ter plaatse aanbieden echter laagdrempeliger is dan telefonisch contact. Om uw werknemers te ondersteunen kunnen we dus ook bij u ter plaatse permanentie voorzien. 

Wij bieden volgende dienstverlening aan:

IDEWEcare
  1. Permanentie ter plaatse, voor ondersteunende gesprekken
  2. Online consults corona   
  3. Groepsondersteuning van teams, ter plaatse of online
  4. Aangepaste supervisies voor leidinggevenden, vertrouwenspersonen en werkgevers, ter plaatse of online

Klik hier voor ons concreet open aanbod in coronatijd

Voor zorgverleners is het belangrijk ook buiten deze uren en tijdens het weekend beroep te kunnen doen op psychosociale ondersteuning. Dit kan via het nummer van IDEWE Care dat in uw klantenzone ter beschikking wordt gesteld. 

De website van De ZorgSamen staat ook ter beschikking met ondersteunende adviezen. Wij raden ook aan om op deze website de Zorgscreener in te vullen. Dit instrument geeft een indicatie of het nuttig kan zijn om met een professionele hulpverlener een gesprek te hebben.    
 
Onze preventieadviseurs psychosociale aspecten blijven daarnaast ook beschikbaar voor niet-coronagerelateerde vragen of om adviezen te verstrekken aan leidinggevenden, vertrouwenspersonen en interne opvangteams.

De gratis toegang tot de applicatie StressBalancer, voor de zorgsector, wordt verlengd tot 1 maart 2021.
 
U kan ook nog steeds gebruikmaken van de gratis link van onze e-tool FACE COVID voor medewerkers met angstgevoelens. 

Blijf altijd op de hoogte: schrijf u in op de IDEWE-nieuwsbrief

 

Met duiding van autonome experts, én in heldere taal!

Blijf mee met alle ontwikkelingen in welzijn & preventie

Ontvang als eerste updates rond wetswijzigingen