Terug KB preventiemaatregelen bij epidemie of pandemie

KB preventiemaatregelen bij epidemie of pandemie

Op 10 maart 2022 verscheen het koninklijk besluit bij een epidemie of pandemie in het Belgisch Staatsblad. Het voegt een nieuw hoofdstuk VI Bijzondere preventiemaatregelen in geval van een epidemie of een pandemie toe aan de codex.

Ontdek hoe we u kunnen helpen

Wat betekent dit KB voor u als werkgever?

In de codex zijn de bijzondere preventiemaatregelen opgenomen die u moet nemen tijdens een epidemie of pandemie. De maatregelen gelden zowel voor uw werknemers, maar ook voor andere personen die zich op de arbeidsplaats bevinden.

In de generieke gids van de FOD WASO vindt u de maatregelen die uw organisatie moet uitwerken, op maat van uw activiteiten, arbeidsomstandigheden en -organisatie. Het gaat dan over veiligheid- en gezondheidsmaatregelen van materiële, technische en/of organisatorische aard. Zo bent u voorbereid op een nieuwe gezondheidscrisis, in de hoop dat de gevolgen nooit meer zo ingrijpend zullen zijn als bij de coronacrisis.

Lees er meer over in ons nieuwsbericht.

Drie waakzaamheidsfases

Bij het afkondigen van een epidemie treedt voortaan ook in bedrijven een barometer in werking. Er wordt onderscheid gemaakt tussen drie fases:

 • De groene waakzaamheidsfase treedt automatisch in werking bij de afkondiging van de epidemie of pandemie. Ze duurt tot twee maanden na het afkondigen van de gezondheidscrisis.
 • Bij de oranje interventiefase worden er maatregelen genomen om uitbraken en clusters te beheersen.
 • De rode of kritische fase vergt maatregelen om een lockdown van een bedrijf te voorkomen.

De bijzondere maatregelen die u bij elke fase moet toepassen, vindt u in de generieke gids .

Onze experten helpen u om de bijzondere maatregelen te concretiseren op uw bedrijfsniveau.

De bijzondere preventiemaatregelen concretiseren? Onze experten staan voor u klaar

Wilt u hulp bij het concretiseren van de bijzondere preventiemaatregelen in uw organisatie?

Doe een beroep op onze experten. Een greep uit ons aanbod:

 • Initiële audit van de generieke gids: tijdens deze audit overlopen we in uw bedrijf de generieke gids en gaan we na wat de genomen algemene en bijzondere preventiemaatregelen zijn. We maken een actieplan met de preventiemaatregelen die verder aangescherpt moeten worden op maat van uw organisatie en de fase van de epidemie.

 • Infectiepreventie, inclusief opmaak beleidsplan: via een audit creëren we samen met u handvaten om tijdens een epidemische noodsituatie de verdere verspreiding binnen uw organisatie te voorkomen.
 • Supervisie voor leidinggevenden: hoe (her)verbinden met het team?
  • Hoe laat u uw werknemers terug verbinden met elkaar?
  • Hoe houdt u een gesprek over veerkracht?
  • Hoe gaat u om met signalen van spanningen en onwelzijn in uw team?

Uw leidinggevenden reflecteren onderling en wisselen  uit hoe ze zorg kunnen dragen en (her)verbinden met de eigen werknemers na de lange periode van werken op afstand. Daarnaast overlopen we gesprekstechnieken en -leidraden om in gesprek te gaan met het team en de werknemers.

 • de online self-assesment tool voor beeldschermwerkers OptiDesk: U weet dat te lang zitten
  zonder beweging en in een slechte houding kan leiden tot lichamelijke klachten. Met mogelijk ziekteverzuim tot gevolg en dat wilt u natuurlijk voorkomen. Met OptiDesk ondersteunt u de gezondheid van uw beeldschermwerkers. De tool zorgt voor een totale evaluatie van de werkplek en op basis van de resultaten krijgt uw werknemer:
  • gericht advies over het correct instellen van de werkpost;
  • gericht advies over de optimalisatie van de werkomgeving;
  • aanbevelingen over beweging;
  • aanbevelingen over acties die uw beeldschermwerker kan nemen bij lichamelijke klachten en problemen met het gezichtsvermogen;
  • tips om de werkbeleving te verbeteren.

Bovendien krijgt u als werkgever een groepsrapport met een overzicht van de gezondheidsrisico’s, benchmarkgegevens … waarmee u zelf aan de slag kunt gaan.

Ontdek hier de onlinetool.

We bieden u graag een totaaloplossing aan om de fysieke belasting op de werkplek te verminderen. Met een meerjarentraject verbeteren we stap voor stap de aandachtspunten binnen de verschillende domeinen.

U leest meer over deze totaalaanpak in de brochure ‘solution flow OptiDesk’.

 • Risicoanalyse binnenluchtkwaliteit (ventilatie): met deze risicoanalyse beoordelen onze experten de binnenluchtkwaliteit van zowel situaties met natuurlijke, mechanische ventilatie of een combinatie van beide. Hierbij houden ze rekening met de  bezettingsgraad, de aard van de activiteiten en de emissies van de binnenafwerking in uw bedrijfsgebouw. Ook de luchtreiniging brengen we in kaart. U krijgt een overzicht van welke verbeteringen noodzakelijk zijn om tot een voldoende luchtkwaliteit te komen.

 • Reloadintervisie veerkracht voor teams: Hoe behoudt en versterkt u de veerkracht van uw team? We bespreken vijf domeinen van zelfzorg op teamniveau en komen tot een actieplan om voor elkaar te zorgen.

Wilt u een beroep doen op deze ondersteuning? Of hebt u nog andere vragen?

Onze experten helpen u graag verder.

Onze klanten aan het woord


Blijf altijd op de hoogte: schrijf u in op de IDEWE-nieuwsbrief

 

Met duiding van autonome experts, én in heldere taal!

Blijf mee met alle ontwikkelingen in welzijn & preventie

Ontvang als eerste updates rond wetswijzigingen