null Klantengetuigenis Brandweer Westhoek

Brandweer Westhoek | www.brandweerwesthoek.be
Aantal werknemers: 3.200 | Aangesloten bij IDEWE sinds: 2015

De provincie West-Vlaanderen telt sinds 1 januari 2015 vier hulpverleningszones (HVZ): Zone 1, HVZ Midwest, HVZ Fluvia en HVZ Westhoek. Die bundelen de vroegere gemeentelijke brandweerkorpsen en werken onderling samen – óók aan welzijn en preventie. Brandweermannen staan tijdens interventies bloot aan talloze ernstige risico’s. Ze dragen noodgedwongen beschermende kledij en zware persluchtapparatuur, slepen grote brandslangen voort en soms ook slachtoffers. En dat bij extreme temperaturen en onder grote stress. “Alleen met een sterk hart, getrainde spieren en een goede longinhoud beschermen onze mensen de burger én zichzelf”, vertelt kolonel Robert Van Praet, zonecommandant van HVZ Westhoek. “IDEWE ondersteunt ons om hen gezond en fit te houden.”

IDEWE GEEFT INTERNE DIENST MEE VORM

De hervorming van de West-Vlaamse hulpverlening is volop aan de gang en de zones spannen zich in om aan elke eis van de welzijnswet te voldoen. Ze gingen daarvoor – na een gezamenlijke aanbesteding – in zee met Groep IDEWE. Kolonel Van Praet: “IDEWE toonde meteen dat ze de specifieke risico’s van onze stiel door en door kennen. Zo vonden we elkaar snel.”

“De externe dienst helpt onze zones bij hun algemeen gezondheidstoezicht – bijvoorbeeld voor vaccinaties – en bij de uitbouw van hun interne preventiediensten. Zo heeft elke zone een preventieadviseur niveau 2 in dienst. En werken de 4 HVZ’s voor aanvullende ondersteuning nauw samen met de coördinerende externe preventieadviseur niveau 1 van Groep IDEWE.”

FOCUS OP CONDITIE, OOG VOOR BEPERKINGEN

De HVZ’s groeperen uiteenlopende functies: brandweerman en ambulancier, duiker en wespenverdelger, chauffeur en administratief bediende, ... Maar bureaujob of niet, de wet schrijft een verplicht jaarlijks medisch onderzoek voor. Kolonel Van Praet: “Onze arbeidsarts bij Groep IDEWE heeft dan extra oog voor de specifieke jobvereisten van de medewerkers: het zicht en het gehoor bij chauffeurs, de fysieke geschiktheid van brandweerlui, enzovoort.”

De lichamelijke conditie krijgt daarbij bijzondere aandacht: “Onze mensen moeten elke twee jaar slagen voor de beruchte PPMO-test. Raken ze daar niet door – zelfs niet na extra training? Dan bieden we hen de individuele FIT4FIRE-ondersteuning van Groep IDEWE aan. Zo brengen ze hun BMI, conditie, eet- en drinkgewoontes, … weer op een gezond niveau.”

“Brandweermannen die door allerlei omstandigheden niet langer geschikt zijn voor interventies, sturen we ook niet op de baan. We bieden hen, in overleg met de experts van Groep IDEWE, ander werk aan.”

VEILIGHEID IN GOEDE HANDEN

Toch gebeurt soms het onvermijdelijke: een brandweerman raakt betrokken bij een ernstig arbeidsongeval. “We spitten dan samen met IDEWE, de verzekering en de arbeidsinspectie de omstandigheden van het ongeval uit. Groep IDEWE toont zich daarbij van zijn meest proactieve kant: met maatregelen om herhaling te vermijden.”

En de samenwerking tussen de HVZ’s en Groep IDEWE? “Die verloopt vlot”, zegt Kolonel Van Praet zonder aarzelen. “We profiteren samen van een eenvormige gezondheidsaanpak. En krijgen oplossingen voor de uitdagingen die eigen zijn aan onze zone. Ik ben dus gerust: de veiligheid van onze mensen en dus bij uitbreiding die van de burgers is in goede handen.”