Wettelijke norm van 5 opleidingsdagen - IDEWE Website

null Wettelijke norm van 5 opleidingsdagen

Wettelijke norm van 5 opleidingsdagen

- Subsidies | Opleidingen

Expert Rudi Daniels

Verantwoordelijke Opleidingen

Alle organisaties met minstens tien werknemers dienen jaarlijks 5 opleidingsdagen per voltijdse werknemer aanbieden.

Sinds vorig jaar moeten alle Belgische bedrijven met minstens tien werknemers op termijn, en volgens een overeengekomen groeipad, jaarlijks 5 opleidingsdagen per voltijdse werknemer aanbieden. Meer dan een verplichting is het echter een manier om in de competenties en het psychosociaal welzijn van uw team te investeren. Dat levert niet enkel een meerwaarde op voor de waardering van uw personeel, het zorgt er ook voor dat uw organisatie er beter door functioneert en dat u uw organisatiedoelstellingen beter kan realiseren.

Nieuwe norm = jaarlijks 5 opleidingsdagen per voltijdse werknemer

Sinds vorig jaar moeten alle Belgische bedrijven met minstens tien werknemers op termijn, en volgens een overeengekomen groeipad, jaarlijks 5 opleidingsdagen per voltijdse werknemer aanbieden. De 5 dagen kunnen zowel binnen als buiten de werkuren vallen, met doorbetaling van het normale loon.

Op hoeveel opleidingsdagen een deeltijdse werkkracht, of een werknemer die geen volledig jaar bij dezelfde werkgever blijft, recht heeft, moet nog geregeld worden. Hoe dan ook mag het aantal niet verminderen.

 

Ontplooiingsmogelijkheden als belangrijke motivator

Door de focus op opleiding en bijscholing te verscherpen, wil de overheid u verantwoordelijk stellen om de kennis en vaardigheden van uw personeel op peil te houden en nieuwe competenties te ontwikkelen.

We weten dat werknemers ondanks hoge jobeisen bevlogen kunnen blijven zolang er de nodige hulpbronnen tegenover staan, zoals het aanbieden van voldoende ontwikkel- en ontplooiingsmogelijkheden.

 

Versterking van de 5 A's

Opleidingen kunnen bijdragen tot het versterken van de 5 A's waarmee u ook dient rekening te houden in een risicoanalyse psychosociaal welzijn. Het gaat over:

  • Arbeidsorganisatie: de manier waarop de taken zijn verdeeld, de werkprocedures, de beheersinstrumenten, de managementstijl, het algemeen beleid dat in de onderneming wordt gevoerd...
  • Arbeidsinhoud: de aard van de taak, de complexiteit en de variatie van de taken, de emotionele eisen...
  • Arbeidsvoorwaarden: de aard van de overeenkomst, de arbeidstijdregelingen, de opleidingsmogelijkheden, loopbaanbeheer, evaluatieprocedures...
  • Arbeidsomstandigheden: de inrichting van de werkplaatsen, de arbeidsuitrustingen, lawaai, verlichting, de gebruikte stoffen, de werkposities...
  • Arbeidsverhoudingen: de interne relaties maar ook relaties met derden, contactmogelijkheden, de communicatie, de kwaliteit van de relaties...

 

De aandacht die u als werkgever besteedt aan opleidingen en bijscholingen zijn voor nieuw talent een graadmeter. Het is een uitstekende manier om uw bedrijf aantrekkelijk te maken op de arbeidsmarkt.

Ons opleidingsaanbod kan u alvast aardig op weg helpen. Doorzoek ons aanbod van meer dan 250 verschillende opleidingen rond preventie en welzijn.

Voor verdere informatie kan u steeds terecht bij uw regionale IDEWE-kantoor.

Blijf altijd op de hoogte: schrijf u in op de IDEWE-nieuwsbrief

 

Met duiding van autonome experts, én in heldere taal!

Blijf mee met alle ontwikkelingen in welzijn & preventie

Ontvang als eerste updates rond wetswijzigingen