Terug Langer afwezig door mentale problemen

Langer afwezig door mentale problemen

- Mentaal fit | Stress en burn-out | Re-integratie | RAPSi

Expert Lode Godderis

CEO IDEWE

Hoe garandeert u psychosociaal welzijn in uw organisatie?

Het aantal ziektedagen door mentale aandoeningen zoals burn- of bore-out, stress of depressie blijft stijgen. Terwijl de afwezigheid in één ziekteperiode in 2015 gemiddeld 59 dagen duurde, blijkt uit ons recentste rapport dat dit vorig jaar al 64 dagen bedroeg. Hoogtijd om werk te maken van een preventief psychosociaal welzijnsbeleid, inclusief re-integratie van langdurig afwezige werknemers. Het ziekteverzuim ten gevolge van mentale klachten ligt het hoogst bij de overheid, in de gezondheidszorg en in het onderwijs. Dat komt volgens Lode Godderis, directeur onderzoek bij Groep IDEWE, onder meer door het veelvuldig sociaal contact dat werknemers in deze sectoren hebben, met mogelijke emotionele betrokkenheid.

Jobinhoud en persoonlijkheid bepalen psychosociaal welzijn

vrouw computer hand in het haar

"Veel contact met andere mensen, in combinatie met een hoge werkdruk en beperkte autonomie over de jobinvulling, maakt dat een werknemer mentaal sneller uitgeput geraakt", aldus Lode Godderis.
 
"Uiteraard speelt ook de persoonlijkheid van de werknemer een rol. Zo is vooral de perfectionist, die geen genoegen neemt met half werk en moeilijk "nee" kan zeggen, extra kwetsbaar. Een werkgever, die dat niet in de gaten heeft, dreigt dit soort uitstekende krachten te overladen met opdrachten. Tot de veer uiteindelijk breekt en die steun en toeverlaat voor lange tijd buiten strijd is."

Organisaties en werknemers varen wel bij welzijn

therapeut vrouw gesprek

Wanneer een job niet langer energie geeft, maar energie kost, dreigt het een bron te worden van mentale problemen. De welzijnswet verplicht werkgevers daarom oog te hebben voor psychosociale belasting. Niet alleen om te voorkomen dat de mentale gezondheid van uw werknemers schade ondervindt, maar ook om uw organisatie te behoeden voor financieel verlies. Tenslotte hebt u weinig aan uitstekende werkkrachten die thuis weer op krachten moeten komen.

Risicoanalyse en preventie rond psychosociale aspecten

duimen omhoog in de lucht

Een risicoanalyse psychosociale aspecten is een manier om de risico's in uw organisatie of afdeling in kaart te brengen. Op basis daarvan kunt u een beleid ontwikkelen dat de mentale gezondheid van uw werknemers ten goede komt. Onze elektronische risicoanalyses geven ook feedback aan werknemers, wat hun zelfredzaamheid bevordert en hen informeert over de stappen die ze kunnen ondernemen als ze psychische klachten ervaren.

Snelle re-integratie bevorderen

Ondanks preventieve maatregelen blijft het mogelijk dat werknemers in de problemen komen. Ook met die mogelijkheid zal een 360 graden-welzijnsbeleid rekening moeten houden, door bijvoorbeeld een procedure te voorzien om langdurig afwezige werknemers te laten re-integreren.

"Mensen die langdurig afwezig zijn door ziekte, vinden het moeilijk om terug op de werkvloer te verschijnen", zegt Lode Godderis. "Ze vrezen de reacties van hun collega's of twijfelen of ze hun werk nog aankunnen. We weten nochtans uit onderzoek dat het belangrijk is om zo snel mogelijk terug aan de slag te gaan. Dat lukt, op voorwaarde dat het werk aan de individuele noden kan worden aangepast en werknemer en leidinggevende worden ondersteund.

Lees alles over psychosociaal welzijn op de werkvloer

  • Als werkgever vindt u beslist inspiratie in onze brochure 'Stap voor stap naar een psychosociaal welzijnsbeleid'.
  • De brochure 'Risicoanalyse Psychosociale aspecten (RAPSi)' zet u op weg om een accuraat welzijnsbeleid op te bouwen.
  •  'Van verzuim tot ‘er wèl-zijn’ op het werk' gaat dieper in op langdurige afwezigheid en re-integratie.
  • Om de zelfredzaamheid van werknemers te bevorderen, schreven we de brochure 'Psychosociaal welzijn op het werk'.

Wenst u bijkomende informatie of hebt u nood aan concrete ondersteuning om uw psychosociale welzijnsbeleid uit te bouwen? Neem contact op met uw regionale IDEWE-kantoor.

Blijf altijd op de hoogte: schrijf u in op de IDEWE-nieuwsbrief

 

Met duiding van autonome experts, én in heldere taal!

Blijf mee met alle ontwikkelingen in welzijn & preventie

Ontvang als eerste updates rond wetswijzigingen