C Levensmiddelenhygiëne

Voedselveiligheid draait in de eerste plaats om de gezondheid van de consument: de klant die eten koopt in de supermarkt, de leerling die een warme maaltijd krijgt op school, de medewerker die luncht in het bedrijfsrestaurant, …

Het is dan ook niet alleen de voedingssector die aandacht moet hebben voor levensmiddelenhygiëne. Zowat elke bedrijfstak moet stappen nemen om de voedselveiligheid binnen zijn organisaties te garanderen. Want een gebrek aan hygiëne ergens in de voedselketen kan leiden tot ernstige gezondheidsschade.

De Europese wetgeving schrijft voor dat voedselverwerkende bedrijven de strenge HACCP-regels moeten volgen. Dit is van toepassing voor alle operatoren die producten verhandelen naar andere ondernemingen (b2b) – dus niet naar de consument. De Belgische wetgeving laat sommige organisaties wat meer ruimte. Zij mogen de versoepelende eisen toepassen (MB 2013).

  • Voedingsverwerkende ondernemingen die bijvoorbeeld alleen rechtstreeks aan de consument (b2c) leveren, volgen de HACCP Light-richtlijnen.
  • Ondernemingen die geen verwerking doen en louter voorverpakte en niet-bederfelijke voeding verhandelen, moeten dan weer voldoen aan de goede hygiënepraktijken (GHP).

Die GHP zijn bovendien belangrijker dan ooit. Want recent werd het verplichte medisch attest voor mensen die werken met levensmiddelen opgeheven.

Onze experts nemen de levensmiddelenhygiëne in uw organisatie onder de loep. Ze leggen uit aan welke hygiëne-eisen u moet voldoen, helpen u op weg naar een soepel werkend autocontrolesysteem en begeleiden u eventueel bij de aanpak van uw werkpunten.

Bekijk nu al uw minimale eisen rond levensmiddelenhygiëne

Baat u een onderneming uit in de b2c-sfeer: bakkerij, grootkeuken, kinderopvang, … ? Ga meteen na of u de juiste stappen neemt op het vlak van voedselveiligheid, met de autocontrolegidsen en Quick Start Fiches van het Federaal Agentschap voor de veiligheid van de voedselketen (FAVV).

Maak van levensmiddelenhygiëne een evidentie

Bij een 360°-aanpak en duurzame oplossingen horen ook sterke opleidingen, op alle niveaus van uw organisatie. Een greep uit ons opleidingsaanbod rond voedselveiligheid:

  • Opleiding 'Levensmiddelenhygiëne voor uitvoerend personeel’
  • Opleiding ‘Werken met allergenen in de voedingssector’ voor medewerkers en zaakvoerders
  • Infosessie ‘Levensmiddelenhygiëne: hype of noodzaak?’ voor zaakvoerders

Leg ons uw uitdaging rond levensmiddelenhygiëne voor

Wilt u duurzaam werken rond levensmiddelenhygiëne in uw organisatie? Wilt u een concrete situatie bespreken?

Wij gaan samen met u voor slimme en doelgerichte oplossingen.

Deel uw uitdaging met onze experts

Antwoord op úw uitdaging

Slimme preventie vereist maatwerk. Vertrouw dus op een dienstverlener die uw preventie- en welzijnsnoden door en door kent. Klik uw sector aan en ontdek onze specifieke aanpak.