null Klantengetuigenis Libert- Monard

Libert- Monard
Aantal werknemers: 1 | Aangesloten bij IDEWE sinds: 2004

Familiebedrijf Libert-Monard heeft geen vaste werknemers in dienst, want het pluk-, sorteer- en snoeiwerk gebeurt door seizoensarbeiders uit Polen. Die keren elk jaar terug naar België om er tijdelijk aan de slag te gaan. Véronique Monard, de echtgenote van de zaakvoerder, volgde in 2015 de opleiding tot intern preventieadviseur bij Groep IDEWE. Sindsdien beschouwt ze IDEWE als een betrouwbare partner voor alles wat te maken heeft met risicopreventie en welzijn in het fruitteeltbedrijf.

ANDERSTALIGE SEIZOENSARBEIDERS

Véronique Monard, intern preventieadviseur: “Werknemers in de fruitteeltsector worden geconfronteerd met heel specifieke veiligheids- en gezondheidsrisico’s. Die hebben vooral te maken met de machines die we gebruiken om het fruit te plukken en te snoeien. De anderstaligheid van onze seizoensarbeiders vormt een bijkomende uitdaging. De voorbije twaalf jaar was het altijd min of meer dezelfde groep mensen uit Polen die ons kwam bijstaan, werknemers die nauwelijks of geen Nederlands spreken of begrijpen.”

“Ik heb alle vertrouwen in de deskundige kennis van Groep IDEWE: hun specialisten hebben veel ervaring met het materiaal en de machines die we gebruiken.”

MET ALLES IN ORDE

Toen de Welzijnswet organisaties verplichtte om een preventieadviseur in dienst te hebben, wist Véronique Monard vrijwel niets af van veiligheid en risicopreventie op het werk.

“Tijdens de opleiding tot intern preventieadviseur die ik volgde bij Groep IDEWE leerde ik zaken die compleet nieuw voor mij waren en die anders pas tijdens eventuele controles naar boven gekomen zouden zijn. Ik kreeg een heel nieuwe kijk op veiligheid, leerde aan welke wetgeving ik me moet houden, hoe mensen op een veilige manier met onze machines kunnen werken…

Daarnaast ondersteunt Groep IDEWE me met praktische tips en opmerkingen die voortvloeien uit de bedrijfsbezoeken van hun preventieadviseur. Soms zijn dat kleine aanpassingen die een groot verschil kunnen maken, zoals meertalige veiligheidswaarschuwingen op onze koelcellen. De meesten van onze seizoensarbeiders spreken wel Engels, maar om er zeker van te zijn dat iedereen de veiligheidsinstructies begrijpt, hebben we ze nu ook in het Pools, het Frans, het Engels en het Duits opgehangen. Zo helpt Groep IDEWE ons om met alles in orde te blijven, en dat geeft me zekerheid.”

EXPERTISE IN LAND- EN TUINBOUW

“Met arbeidsongevallen of andere problemen kregen we in al die jaren nooit te maken, en met de hulp van Groep IDEWE hoop ik dat zo te houden. Zij helpen me risico’s te identificeren en die op gepaste wijze aan te pakken. Ik heb bovendien alle vertrouwen in hun deskundige kennis: hun specialisten hebben veel ervaring met deze sector en met het materiaal en machines die we gebruiken. Als ik een vraag heb, staan ze altijd voor me klaar met advies.”