Terug Ons brein snakt naar rust

Ons brein snakt naar rust

- Stress en burn-out | Arbeidsorganisatie

Expert Hilde De Man

Verantwoordelijke Discipline Psychosociale Aspecten

Stilstaan bij gezond deconnecteren op e-mailloze vrijdag op 27 november

We laten onze smartphone dagelijks gemiddeld 55 keer oplichten en gaan daar vervolgens net geen 3 uur mee aan de slag. Googelen, sociale media, agendabeheer, bellen, plannen … Dit staat trouwens los van de tijd dat we een tablet of computer gebruiken. E-mailen is al lang niet meer de enige onlinebezigheid waar we op e-mailloze vrijdag misschien eens moeten bij stilstaan.

“Ons brein heeft nochtans tijd nodig om goed te kunnen focussen.”

Onze focus op de schermen rondom ons neemt steeds vaker extreme proporties aan. Het leidt er bijvoorbeeld toe dat kenniswerkers, die zich tijdens hun werk op kennis en inhoud dienen te focussen, gemiddeld om de 40 seconden afgeleid worden.

“Ons brein heeft nochtans tijd nodig om goed te kunnen focussen”, zegt Hilde De Man, disciplineverantwoordelijke Psychosociale aspecten van IDEWE. “Het duurt gemiddeld 15 tot 20 minuten vooraleer we onze gedachten exclusief kunnen toewijden aan het werk dat we tot een goed einde willen brengen. Als we de creativiteit in ons werk willen houden en innovatief willen blijven, is het dus van belang om gezond om te gaan met alle mogelijke afleidingen tijdens het werk.”

Beperk uzelf om uw mogelijkheden niet in te perken

IDEWE steunt het idee van e-mailloze vrijdag.

IDEWE steunt het idee van e-mailloze vrijdag. Volgende hulpmiddelen kunnen helpen om hygiënischer om te gaan met e-mails en berichten die zich via social media opdringen:

  • Schakel pushmeldingen voor inkomende mails en berichten uit.
  • Neem de gewoonte aan om e-mails en berichten op vaste tijdstippen te beantwoorden.
  • Beschouw uw mailbox niet als een takenlijst.


Preventieadviseur psychosociale aspecten Rosanne Volckaert geeft in onderstaande video nog enkele bijkomende tips.

 

Denk zelf ook twee keer na vooraleer u een mail verzendt en vraag u af of iedereen die in kopie staat de mail echt wel dient te ontvangen. Een korte boodschap volstaat misschien en die kan u bijvoorbeeld ook al meteen in het onderwerp zetten. Sluit uw boodschap dat af met: "EOM" (End Of Message).

Maak deconnectie bespreekbaar

De relancewet van 22 maart 2018 vraagt om op de vergaderingen van het Comité voor preventie op het werk regelmatig een dialoog te voeren over deconnectie en het gebruik van digitale communicatiemiddelen. Misschien is het al een belangrijke stap voorwaarts om daar, naar aanleiding van de e-mailloze vrijdag van 27 november, effectief werk van te maken en even stil te staan bij de manier waarop u dit idee als organisatie kan aanmoedigen.  

Downloads

Blijf altijd op de hoogte: schrijf u in op de IDEWE-nieuwsbrief

 

Met duiding van autonome experts, én in heldere taal!

Blijf mee met alle ontwikkelingen in welzijn & preventie

Ontvang als eerste updates rond wetswijzigingen