Terug Play It Safe finalist bij verkiezing Vlaamse Bizon

Play It Safe finalist bij verkiezing Vlaamse Bizon

- Digitale tools

Expert Wim Vanderheijden

Verantwoordelijke Discipline Arbeidsveiligheid

Een levendige veiligheids- en preventiecultuur in de retailsector

Het veiligheidsgame Play It Safe was een van de vijf finalisten voor de Vlaamse Bizon. De organisatie bekroont innovatieve projecten die startups of groeibedrijven uitwerken in samenwerking met grote bedrijven. Het veiligheidsgame dat Greygin samen met Groep IDEWE heeft uitgerold bij Brantano zorgt ervoor dat in de meer dan 100 filialen van de schoenenketen op korte termijn een levendige veiligheidscultuur ontstond.

Play It Safe is een digitale tool van de Kortrijkse startup Greygin die we sinds meer dan een jaar aan onze klanten aanbieden. “De game-formule laat toe dat mensen op een zeer laagdrempelige manier leren omgaan met veiligheidsprocedures die eigen zijn aan hun organisatie”, zegt Tom Cornelis, preventieadviseur arbeidsveiligheid bij IDEWE. “De spelomgeving wordt aangepast aan de context van het bedrijf of organisatie. Net zoals bij entertainmentgames kunnen deelnemers eerst hun eigen personage pimpen om vervolgens in een herkenbare omgeving terecht te komen. Daar komen ze in situaties terecht die u liefst niet in realiteit meemaakt maar waar u wel op voorbereid moet zijn: brand in de verkoopruimte, een klant die flauwvalt, een medewerker die zich verwondt, ...”

“De gameformule maakt het aantrekkelijk om kennis te maken met de veiligheidsinstructies inzake brandbestrijding en EHBO. Elke medewerker kan het spel spelen wanneer hij daar letterlijk 5 minuten de tijd voor heeft. Dat stimuleert om de oefeningen ook frequent te herhalen. Als werkgever hoeft u ook niet langer een hele administratie op te zetten om te noteren wie welke module al heeft gevolgd, want de tool houdt dat netjes voor u bij.”

Een winnende combinatie

“Bij Brantano werken meer dan duizend medewerkers over meer dan honderd winkels. In dergelijke organisatie is het geen sinecure om iedereen de juiste opleiding te geven en in elk van de werkplekken een preventie- en veiligheidscultuur te creëren die voldoet aan de volgende vereisten:

  • Snel toegankelijk
  • Amusant
  • Laagdrempelig
  • Iets dat blijft plakken

Aan de hand van Play It Safe konden we de interne veiligheidsprocedures vertalen naar korte opleidingen voor de personeelsleden. Brantano zag de meerwaarde van deze aanpak meteen in waarop een intense samenwerking is ontstaan tussen Greygin, Brantano en IDEWE als hun externe dienst.

Lees meer over onze dienstverlening om ook in uw bedrijf een levendige veiligheids- en preventiecultuur mogelijk te maken.

Voor verder informatie kan u steeds terecht bij uw regionaal IDEWE-kantoor.

Blijf altijd op de hoogte: schrijf u in op de IDEWE-nieuwsbrief

 

Met duiding van autonome experts, én in heldere taal!

Blijf mee met alle ontwikkelingen in welzijn & preventie

Ontvang als eerste updates rond wetswijzigingen