Terug Zorgen voor veerkracht in de zorg, nu meer dan ooit

Zorgen voor veerkracht in de zorg, nu meer dan ooit

- Stress en burn-out

Expert Hilde De Man

Verantwoordelijke Discipline Psychosociale Aspecten

Professionele emotionele en psychische ondersteuning voor zorgverleners

Recent publiceerden Sciensano en de KU Leuven de resultaten van de ‘Power to Care’-enquête waarbij gepeild werd naar het psychische en fysieke welzijn van 3.140 mensen in de zorg. De bevraging toont de enorme impact die de COVID-19-crisis op hen heeft. Vooral chronische stressklachten zoals spierpijn, hoofdpijn en huidproblemen waren in de laatste bevraging van december toegenomen. Bijna 40% van de ondervraagden geeft aan nood te hebben aan professionele emotionele en psychische ondersteuning. We zetten de mogelijkheden op een rij.

zorgverleners
  1. Op de website van De Zorgsamen kunnen zorgverleners de zorgscreener invullen en verdere begeleiding aanvragen. De eigen aangesloten externe dienst zorgt vervolgens voor een oriënterend gesprek en bekijkt of verdere begeleiding wordt opgenomen door henzelf, door eerstelijnspsychologen of door een centrum Geestelijke Gezondheidszorg.
  2. Daarnaast breidt FEDRIS het ‘pilootproject burn-out’ uit. Werknemers met burn-out kunnen voortaan extra beroep doen op specifieke begeleiding bij coronagerelateerde problematiek verbonden aan burn-out.
  3. Om medewerkers mentaal te ondersteunen biedt de medische equipe van IDEWE in 2021 een gerichte, periodieke gezondheidsbeoordeling ‘Corona’ aan. Zowel voor groepsopvang als voor individuele ondersteuning kunnen werknemers buiten de werkuren terecht via onze hulplijn IDEWE CARE waarvan het nummer in de klantenzone ter beschikking wordt gesteld. 
  4. Naast de individuele teleconsults of gesprekken, hebben we voor medewerkers twee e-learningsessies ontwikkeld: ‘Veerkracht in tijden van corona’ en ‘Gezond (de)connecteren in deze coronatijd’. Ook bieden we reloadintervisies voor medewerkers aan en supervisiesessies in het zorgen voor medewerkers en het behouden van de verbinding met hun team, voor leidinggevenden.  

Contacteer ons voor meer informatie

Downloads

Blijf altijd op de hoogte: schrijf u in op de IDEWE-nieuwsbrief

 

Met duiding van autonome experts, én in heldere taal!

Blijf mee met alle ontwikkelingen in welzijn & preventie

Ontvang als eerste updates rond wetswijzigingen