Terug Stimuleer het werkvermogen met Wellfie

Stimuleer het werkvermogen met Wellfie

- Stress en burn-out | Digitale tools | Wellfie

Gratis onlinetool voor werkbaar werk

Deze week wordt de Franstalige versie van Wellfie gelanceerd. De gratis onlinetool geeft u als werkgever snel een totaalbeeld van het werkvermogen in uw onderneming. Vorig jaar kon de onlineapplicatie in Vlaanderen al aantonen dat het ook een handig instrument is om het werkvermogen bij de medewerkers te verbeteren en een startpunt voor een duurzaam inzetbaarheidsbeleid.

In het kader van werkbaar werk is het belangrijk dat iedereen zo lang mogelijk productief en met goesting aan het werk blijft. Daarom brachten Idewe, Acerta en ETION hun expertise inzake preventie en bescherming op het werk, human resources management en waardengericht ondernemen samen in een tool waarmee werkgevers en werknemers samen kunnen bouwen aan het werkvermogen.

Op zoek naar evenwicht

De term ‘werkvermogen’ geeft aan in welke mate een werknemer lichamelijk en geestelijk in staat is om zijn werk uit te voeren. Dat wordt bepaald door de balans tussen individuele kenmerken, zoals gezondheid, competenties, waarden en houding, en de eisen die door het werk worden gesteld.

Werkvermogen en de factoren die er een invloed op hebben, werden door de Finse professor Ilmarinen voorgesteld als een huis. Het dak is het werkvermogen, dat steunt op vier verdiepingen:

  • gezondheid;
  • competenties;
  • waarden en
  • werk.

Een sterk werkvermogen ontstaat wanneer de vier verdiepingen stevig en verbonden zijn.

Doe de Wellfie

‘Een Wellfie doen’ is een prima vertrekpunt als u aan het werkvermogen wilt bouwen. De tool is in staat om per medewerker na te gegaan hoe stevig de verschillende verdiepingen zijn. En dat kan heel eenvoudig.

Uw  werknemers dienen daarvoor enkel online een vragenlijst in te vullen. Iedereen krijgt meteen daarna individueel feedback over wat er goed gaat of wat er beter kan. Daarbij horen gerichte en persoonlijke adviezen om het werkvermogen te behouden of te verbeteren.

Als werkgever ontvangt u, behalve gerichte feedback op uw eigen werkgever-vragenlijst, een groepsrapport met een overzicht van de resultaten van de medewerkers. Daarbij hoort een overzicht omtrent de sterkten en knelpunten op bedrijfsvlak.

Samen bouwen

De resultaten van de Wellfie kan u ook beschouwen als de nulmeting bij de ontwikkeling van een duurzaam inzetbaarheidsbeleid, met als doel iedereen met goesting aan het werk te houden.  Daarnaast kan Wellfie voor werkgevers een basis zijn voor de opmaak van een werkgelegenheidsplan oudere werknemers, in het kader van cao 104.

Het werkvermogen verbeteren is een gedeelde verantwoordelijkheid. U biedt kansen en middelen, uw medewerkers koesteren hun gezondheid en werken mee aan een goed werkklimaat.

Wenst u meer informatie over Wellfie, aarzel dan niet om contact op te nemen met uw regionaal IDEWE-kantoor.

Blijf altijd op de hoogte: schrijf u in op de IDEWE-nieuwsbrief

 

Met duiding van autonome experts, én in heldere taal!

Blijf mee met alle ontwikkelingen in welzijn & preventie

Ontvang als eerste updates rond wetswijzigingen