Terug StressBalancer helpt werknemers omgaan met stress

StressBalancer helpt werknemers omgaan met stress

- Mentaal fit | Stress en burn-out | Pesten | StressBalancer

Expert Hilde De Man

Verantwoordelijke Discipline Psychosociale Aspecten

Werkstressoren aanpakken met e-tool

Stress, burn-out en pesterijen hebben een negatieve impact op de arbeidsprestaties van werknemers. Dat veroorzaakt niet alleen ernstige gezondheidsproblemen, maar ook extra kosten voor de organisatie. Om werknemers beter te laten omgaan met stress ontwierpen wij in samenwerking met KU Leuven de onlinetool StressBalancer.

Stress alomtegenwoordig op Belgische werkvloer

Analyse

Werknemers die geconfronteerd worden met werkstressoren en daarmee passief omgaan? Die dreigen een gemakkelijk slachtoffer te worden van pesterijen, stress en burn-out: veelvoorkomende problemen in hedendaagse organisaties.

De cijfers spreken voor zich: 32,7 procent van de Belgische werknemers ervaart werkgerelateerde stress, 6,6 procent kampt met burn-out en 3,6 procent kreeg in het laatste halfjaar maandelijks of wekelijks te maken met pesterijen.

Omgaan met stress via concrete handvatten

Vrouw in een werkomgeving denkt na

De overheid zag in 2014 de ernst van de situatie al in. Daarom wees ze werkgevers op hun verantwoordelijkheid met het Koninklijk Besluit van 10 april 2014 over de preventie van psychosociale risico's op het werk.

"Omdat werknemers dagelijks geconfronteerd worden met werkstressoren zochten we naar een manier om hen beter te wapenen. We leren hen concrete methodes aan om beter om te gaan met stress," zegt Whitney Van den Brande van Groep IDEWE.

"Aan de lancering van StressBalancer ging een uitgebreid studietraject vooraf – geleid door de dienst Kennis, Informatie en Research (KIR) van Groep IDEWE en een onderzoeksteam van KU Leuven."

“We leren concrete methodes aan om beter om te gaan met stress.”

In 3 stappen naar een beter stressmanagement

Man met laptop met help

StressBalancer is een onlinetool die bestaat uit drie stappen.

  1. Stress Barometer - De werknemer krijgt een aantal vragen over zijn werkbeleving en de manier waarop hij omgaat met stress.
  2. Stress Profiel - De werknemer ontvangt een persoonlijk stressprofiel met een overzicht van zijn sterktes en groeipunten met betrekking tot stressmanagement.
  3. Training - De werknemer krijgt in zijn mailbox een aantal oefeningen en tips om op verschillende manieren met stresserende werksituaties om te gaan.

Op het einde van dit e-learningtraject volgt nog een individueel adviesrapport. Dat wordt – indien gewenst – verzonden het e-mailadres van de werknemer.

StressBalancer is beschikbaar in het Nederlands, Frans en Engels. De werknemer gebruikt de tool zoveel hij wil en krijgt zo een zicht op zijn vooruitgang.

Hulp bij sensibilisering

Werkgevers die hun werknemers de webgebaseerde applicatie willen aanbieden om hun organisatie beter te beschermen tegen de kwalijke gevolgen van stress, pesten en burn-out? Die begeleiden wij zorgvuldig. Want een sterke sensibiliseringscampagne is cruciaal voor een uitvoerig gebruik van StressBalancer.

Onze experts bereiden de lancering van StressBalancer in uw organisatie samen met u voor. We bakenen heel precies de werkwijze en timing af. En we gaan na of u extra hulp nodig hebt om uw werknemers te begeleiden en om de tool in uw organisatie te promoten. Geïnteresseerd? Vraag ernaar bij uw preventieadviseur psychosociale aspecten of bij uw regionale IDEWE-kantoor.

Blijf altijd op de hoogte: schrijf u in op de IDEWE-nieuwsbrief

 

Met duiding van autonome experts, én in heldere taal!

Blijf mee met alle ontwikkelingen in welzijn & preventie

Ontvang als eerste updates rond wetswijzigingen