null Wat betekent ‘contactonderzoek’ en ‘quarantaine’ voor u en uw werknemers?

Wat betekent ‘contactonderzoek’ en ‘quarantaine’ voor u en uw werknemers?

- Biologische agentia

Expert Hilde Vanacker

Verantwoordelijke Discipline Arbeidsgeneeskunde

Download onze informatiefiches

IDEWE heeft twee informatiefiches samengesteld om de werking van het contactonderzoek en de quarantainemaatregel voor werkgevers en werknemers te verduidelijken. Als in een bedrijf een besmetting wordt vastgesteld, dan brengt het regionaal callcenter de externe dienst daarvan op de hoogte. Op de fiches leggen we uit hoe wij verder tewerk gaan om onze klanten te ondersteunen.

‘Contactonderzoek’ en ‘quarantaine’ waren vorig jaar voor de meeste mensen ver-van-mijn-bed-begrippen. Vandaag staan we ermee op en gaan we ermee slapen. Maar wat houden ze precies in voor uw bedrijf en voor uw werknemers?

Contactonderzoek

Een externe dienst als IDEWE kan op twee manieren betrokken worden bij het contactonderzoek. Ofwel worden wij via het regionaal callcenter op de hoogte gebracht of u kunt ons zelf verwittigen zodra een van uw werknemers positief blijkt te zijn. We hebben daarvoor een meldingsformulier opgemaakt.

In beide gevallen zal onze arbeidsarts deze mensen contacteren, het risico voor hun collega’s inschatten en elke nodige actie ondernemen om de verdere verspreiding van het virus tegen te gaan.

Quarantaine

Quarantaine kan een gevolg zijn van het contactonderzoek. De zelfisolatiemaatregel zorgt ervoor dat iemand die zelf besmet is of met een besmet persoon contact heeft gehad, geen andere mensen meer kan besmetten.

Onze informatiefiche 'Wanneer moet je in quarantaine legt duidelijk uit wat kan en niet als uw werknemer zelf positief test, een hoogrisicocontact had of met met een hoogrisicocontact samenleeft en wanneer quarantaine echt nodig is.

Bekijk zeker onze informatiefiche over contactonderzoek bij een coronabesmetting.

Blijf altijd op de hoogte: schrijf u in op de IDEWE-nieuwsbrief

 

Met duiding van autonome experts, én in heldere taal!

Blijf mee met alle ontwikkelingen in welzijn & preventie

Ontvang als eerste updates rond wetswijzigingen