Terug (Ik) Hou van u

(Ik) Hou van u

- Gezonde levensstijl | Fysiek fit | Mentaal fit | Stress en burn-out | Zorg

Expert Bianca Kints

Segmentmanager Zorg

Week en Dag van de Zorg – zorg voor uzelf om voor anderen te kunnen zorgen

De dag (en de week) van de Zorg kan dit jaar niet strategischer vallen: exact één jaar na de start van een besmetting die uitgroeide tot een pandemie en een ongeziene uitdaging voor de sector. De inspanningen die op elk echelon en op elke plek van de werkvloer zijn geleverd, zijn moeilijk in woorden te vatten. Al is er wellicht iemand die u het voorbije jaar systematisch onvoldoende aandacht heeft gegeven: uzelf.

Eén jaar corona heeft de sector in zijn geheel en de mensen die er dagelijks aan de slag zijn tot het uiterste gedreven. Terwijl van dag één de aandacht voor de fysieke gezondheid vanzelfsprekend was, werd pas na enige tijd duidelijk dat de pandemie ook de nood aan mentale zorg scherp stelde. De opeenvolgende opflakkeringen van het virus en de preventiemaatregelen zorgden ervoor dat onze zekerheden verdampten en het perspectief veel te vaak ontbrak. 

Tijd voor uzelf

Een hart voor zorg

“Voor zorgverleners kwam het wegvallen van de routine in het dagelijkse leven bovenop de hoge werkdruk in het professioneel leven”, zegt segmentmanager Zorg Bianca Kints van IDEWE. “Er was de voorbije maanden nauwelijks de tijd om alles te laten doordringen. Laten we hopen dat, nu de kaap van één jaar genomen is, er ruimte komt om daar tijd voor vrij te maken. Zorgen voor gezonde beweging en gezonde voeding zijn dingen die vaak als eerste gesneuveld zijn als het werkrooster en de zorg voor anderen met uzelf aan de haal ging. Het is tijd om een prioriteit te maken van activiteiten waarvan u weet dat ze uw lichaam en uw geest tot rust kunnen brengen. Tijd om even te temporiseren en ankerpunten te bepalen waar u een drukke dag aan kan ophangen: een wandeling met de hond, ademhalingsoefeningen, een lekker ontbijt ...”

Zelfzorg samen

Ook verbondenheid is een belangrijk aspect van ons geluk dat de voorbije maanden al te vaak werd verwaarloosd. Precies zoals u uzelf kan dwingen om nu extra tijd te maken voor uzelf, is uw collega overtuigen om dat ook te doen een manier om samen weer plannen te maken en ook daar nieuwe energie in te vinden. Niemand die het u kwalijk zal nemen. 

We wensen het u en al uw collega’s in de zorg van harte toe!

Om zorgverleners te ondersteunen tijdens de coronacrisis, stellen we een nieuwe module beschikbaar in onze e-tool StressBalancer. Organisaties kunnen de login voor hun werknemers tot 30 juni hier gratis aanvragen. 

Downloads

Blijf altijd op de hoogte: schrijf u in op de IDEWE-nieuwsbrief

 

Met duiding van autonome experts, én in heldere taal!

Blijf mee met alle ontwikkelingen in welzijn & preventie

Ontvang als eerste updates rond wetswijzigingen