Terug Duurzame inzetbaarheid en vitaliteit

Duurzame inzetbaarheid en vitaliteit

Preventief beleid rond duurzame inzetbaarheid en vitaliteit

oudere werknemer

Maatschappelijke evoluties stellen u als werkgever voor belangrijke uitdagingen:

  • De beroepsbevolking wordt ouder en de pensioenleeftijd schuift op.
  • Met het ouder worden, veranderen onze mentale en fysieke vermogens.
  • Talloze andere factoren beïnvloeden onze werkcapaciteit. Denk aan rook- en bewegingsgedrag, voedingspatronen en werkbelasting, genetische aanleg en gevoeligheid voor stress en burn-out.

Leeftijd alleen is dus niet doorslaggevend. We moeten zorg dragen voor de duurzame inzetbaarheid van iedere werknemer. Het doel? Een bloeiende loopbaan vol motivatie, vitaliteit en gezondheid. Ofwel: aan de slag willen, kunnen en mogen blijven.

Niet alleen de vergrijzing grijpt om zich heen. Ook de impact van technologie, de war for talent en toenemende diversiteit is groot. Werknemers moeten zich flexibeler opstellen dan ooit. Routinewerk verdwijnt naar de achtergrond. En ervaren profielen die afscheid nemen van de arbeidsmarkt blijken niet een-twee-drie te vervangen.

Een preventief beleid rond duurzame inzetbaarheid en vitaliteit helpt u om:

  • waardevol talent en onmisbare expertise gezond en vitaal aan boord te houden 
  • signalen van stress en burn-out op te vangen en erger te voorkomen
  • het langdurige absenteïsme in uw organisatie terug te dringen
Onze experts waarborgen het werkvermogen van al uw werknemers. Ontwikkel samen een integraal beleid rond duurzame inzetbaarheid en vitaliteit. En besteed daarin aandacht aan veranderende capaciteiten, competenties en werkomgevingen. Zo staan uw werknemers en uw organisatie sterker.

Geïntegreerd werken aan duurzame inzetbaarheid en vitaliteit

Van een eerste scan tot concrete acties op individueel en collectief niveau: doeltreffend werken aan duurzame inzetbaarheid vraagt om een gefaseerde aanpak.

  • fase 1: visie en sensibilisatie – Bepaal de visie van uw organisatie op duurzame inzetbaarheid en vitaliteit. Bouw ook een stevig lanceerplatform voor uw traject.
  • fase 2: meting, analyse en inzicht – Breng het werkvermogen van uw organisatie in kaart. Laat uw werknemers een scan invullen en meteen aan de slag gaan met de feedback en tips uit de resultaten.
  • fase 3: actieplan – Gebruik de resultaten van de scan om welzijnsmaatregelen vast te leggen voor uw organisatie en werknemers. Die laatsten bespreken hun plan met een coach, hun gids in het Huis van Werkvermogen – zie onder.
  • fase 4: evaluatie en opstart nieuwe cyclus – Pak alle gedetecteerde aandachtspunten aan en verspreid uw acties over meerdere jaren. Evalueer geregeld, stuur bij waar nodig en verzamel ondertussen input voor een volgend traject met nieuwe accenten.

Het Huis van Werkvermogen, dat ziet er zó uit

De idee van het Huis van Werkvermogen? Het werkvermogen (het dak) kan maar zo stevig zijn als de onderliggende verdiepingen:

  • Gelijkvloers: Gezondheid
  • Eerste verdieping: Competenties
  • Tweede verdieping: Waarden en normen
  • Derde verdieping: Werkgemeenschap en leiding

Kijk binnen in het Huis van Werkvermogen op www.wellfie.be.

gesprek oudere en jongere werknemer

Inzetten op duurzame inzetbaarheid: bereid uzelf voor

U kunt de duurzame inzetbaarheid en vitaliteit in uw organisatie onmogelijk verbeteren met losse maatregelen. Bouw met deze tips een stevig fundament:

  • Richt een werkgroep op – Hoe sneller u gezondheid en welzijn ter sprake brengt, hoe sterker uw draagvlak voor latere acties. Kies voor een werkgroep met een brede vertegenwoordiging: werknemers, management, hr, preventieadviseurs, ...
  • Laat uw werknemers de Wellfie invullen – Wellfie is een gratis online tool en wetenschappelijk gevalideerde vragenlijst die peilt naar het werkvermogen van zowel werknemers als organisatie. De inzichten van de Wellfie vormen uw startpunt voor concrete welzijnsacties.
  • Weet dat het volledige werkvermogen telt – Pak elke verdieping van het Huis van Werkvermogen aan: zorg dat werknemers zich blijven herkennen in de waarden van de organisatie, dat ze hun talent kunnen bijschaven, dat ze gezond leven en samenwerken aan dezelfde doelen.

Werken aan duurzame inzetbaarheid kunt u leren

Bij een 360°-aanpak en duurzame oplossingen horen ook sterke opleidingen, op alle niveaus van uw organisatie. Een greep uit ons opleidingsaanbod rond duurzame inzetbaarheid en vitaliteit:

Blijf altijd op de hoogte: schrijf je in op de IDEWE-nieuwsbrief

 

Met duiding van autonome experts, én in heldere taal!

Blijf mee met alle ontwikkelingen in welzijn & preventie

Ontvang als eerste updates rond wetswijzigingen