Terug “Antidepressiva helpen niet bij burn-out, ze maskeren de echte oorzaken”

“Antidepressiva helpen niet bij burn-out, ze maskeren de echte oorzaken”

- Stress en burn-out

Expert Steffie Desart

Preventieadviseur psychosociale aspecten

Uit: De Ochtend op Radio 1 van 28 oktober 2021

40% van de mensen bij wie burn-out gediagnosticeerd werd, krijgt antidepressiva voorgeschreven, blijkt uit nieuwe cijfers van het socialistisch ziekenfonds. Terwijl dit geen enkel positief effect heeft op het herstel. “Integendeel,” zei preventieadviseur psychosociale aspecten Steffie Desart van IDEWE in 'De Ochtend' op Radio 1, “antidepressiva maskeren vaak de symptomen zodat er een verkeerd beeld ontstaat van iemands gezondheidstoestand.”

De wetenschap heeft het nog steeds moeilijk om burn-out eenduidig te definiëren omdat er geen eensgezindheid bestaat over de symptomen. “Burn-out en depressie zijn echter wel degelijk verschillende zaken”, aldus Steffie Desart. “Ik probeer het als volgt duidelijk te maken: iemand met burn-out wil wel maar is te uitgeput om het nog te kunnen. Iemand met een depressie kan niet meer verder maar wil dat ook niet meer. De verwarring ontstaat omdat mensen met een burn-out vaak in een depressieve stemming geraken, waardoor ook artsen vaak op het verkeerde been gezet worden en antidepressiva voorschrijven. Antidepressiva bestrijden echter alleen de sterk wisselende emoties maar pakken op geen enkele manier de oorzaak van het probleem aan.”

Behandeling die focust op de oorzaken

“Nochtans zie ik voor huisartsen een centrale rol weggelegd in de begeleiding naar herstel en een succesvolle re-integratie op het werk. Op voorwaarde natuurlijk de ze voldoende ondersteund worden door andere artsen en behandelaars. Belangrijk daarbij is dat zowel aandacht is voor de medische als de niet-medische behoeften van de patiënt. Voor sommigen zal psychotherapie de goede weg zijn maar misschien is iemand anders beter geholpen door een kinesist die relaxatietherapie aanbiedt. Voor de patiënt is het vooral essentieel om te leren omgaan met de oorzaken van de burn-out. Hoe langer effectieve hulp uitblijft hoe kleiner de kans op een succesvolle re-integratie op het werk. Vandaar dat het ook essentieel is dat de arbeidsarts en de adviserend arts betrokken worden bij het hersteltraject. Zij kunnen maatregelen nemen die een terugkeer naar het werk helpen faciliteren.”

Meer weten over hoe u preventief kan omgaan met burn-out? IDEWE helpt u graag verder.

 Beluister het volledige interview.

Downloads

Blijf altijd op de hoogte: schrijf je in op de IDEWE-nieuwsbrief

 

Met duiding van autonome experts, én in heldere taal!

Blijf mee met alle ontwikkelingen in welzijn & preventie

Ontvang als eerste updates rond wetswijzigingen