Terug KB verduidelijkt het aangepaste takenpakket van arbeidsartsen

KB verduidelijkt het aangepaste takenpakket van arbeidsartsen

- Biologische agentia | Wetgeving | Corona

Expert Hilde Vanacker

Directeur medische preventie

Medewerking van werkgevers en werknemers is noodzakelijk om deze opdrachten tijdens de coronapandemie te kunnen uitvoeren

Op 21 januari verscheen het langverwachte KB waarin aan arbeidsartsen en hun medische teams een aantal bijkomende opdrachten toegewezen worden in het bestrijden van de coronapandemie op de werkvloer. Deze opdrachten zijn tijdelijk en moeten vervuld worden in alle ondernemingen, ongeacht hun grootte.

arbeidsarts contactonderzoek

Voor de overheid is het duidelijk dat de arbeidsartsen van de interne en de externe preventiediensten een sleutelrol spelen om de verspreiding van het coronavirus in de onderneming te beperken. Ze kennen de onderneming, haar activiteiten en organisatie, en zijn vertrouwd met de risico's en de preventiemaatregelen. Ze hebben daarnaast een neutrale rol ten aanzien van zowel de werkgevers als de werknemers, en zijn gebonden door het medisch beroepsgeheim. Daarom worden hen, zolang dat nodig is, bijkomende, specifieke taken toegewezen in kader van de bestrijding van de coronapandemie. 

  1. Het uitvoeren van contactonderzoek voor de werkgebonden risicocontacten.
  2. Het opmaken van quarantaine-attesten.
  3. Het doorverwijzen om een COVID-19 test te ondergaan (PCR-test of snelle antigeentest) en het zelf uitvoeren ervan volgens de teststrategie bepaald door Sciensano. Het systematisch testen van alle werknemers is niet toegestaan. 

Ze staan in die opdracht niet alleen. Werkgevers en werknemers moeten meewerken zodat ze deze opdrachten kunnen uitvoeren. Dat kan bijvoorbeeld door infecties te melden, de opgelegde quarantainemaatregelen na te leven en bijkomende preventiemaatregelen te nemen bij het vaststellen van meerdere besmettingen op het werk. 

Prioriteiten stellen

covidtest

In overleg met de werkgever moeten deze tijdelijke opdrachten voorrang krijgen op de gebruikelijke opdrachten en taken in het kader van het gezondheidstoezicht. Meer kwetsbare werknemers, zoals jongeren, starters, uitzendkrachten, zwangere vrouwen en werknemers met gezondheidsproblemen, krijgen prioriteit. Ook de blootstelling en risico's verbonden aan de functie kan een criterium zijn. De preventieve medische onderzoeken die plaatsvinden bij de aanwerving (VAO), onderzoeken bij werkhervatting, spontane raadplegingen, onderzoeken in het kader van moederschapsbescherming en van rijgeschiktheid moeten echter maximaal worden uitgevoerd. 

Tijdelijk

Deze tijdelijke opdrachten en aanpassing van prioriteiten blijven van kracht zolang de dringende maatregelen, om de verspreiding van het SARS-CoV-2-virus te vermijden, van toepassing zijn. Het besluit zal pas opgegeven worden als de pandemie afneemt en onder controle is. 

Momenteel voert IDEWE geen contactonderzoek op de werkvloer meer uit. Hebt u vragen over dreigende clusters of uitbraken van COVID-19 op de werkvloer? Contacteer uw regionaal IDEWE-kantoor. Ze helpen u graag verder.

Blijf altijd op de hoogte: schrijf je in op de IDEWE-nieuwsbrief

 

Met duiding van autonome experts, én in heldere taal!

Blijf mee met alle ontwikkelingen in welzijn & preventie

Ontvang als eerste updates rond wetswijzigingen