Terug “Voor elk nadeel van telewerk is er intussen een oplossing”

“Voor elk nadeel van telewerk is er intussen een oplossing”

- Gezonde levensstijl | Fysiek fit | Fysieke belastingen | Ergonomisch werken | Mentaal fit | Werk-Privé

Expert Steffie Desart

Preventieadviseur psychosociale aspecten

Hybride werken combineert de voordelen

De onvoorbereide overstap naar telewerken leidde er in de eerste coronagolf toe dat de nadelen op de voorgrond kwamen. “Intussen weten we hoe we die nadelen van telewerk kunnen counteren”, zegt Steffie Desart van IDEWE.

Ergonomie

ergonomie

“Het gebrek aan ergonomisch meubilair was in de eerste coronagolf terecht een groot probleem”, zegt expert het Nieuwe Werken Steffie Desart. “Werkgevers hebben de voorbije maanden echter inspanningen geleverd om de kosten van een goede bureaustoel, een tweede scherm en dergelijke zaken te vergoeden. De ergonomen van IDEWE zijn de voorbije maanden veelvuldig bevraagd om advies te geven. Daardoor is het niet meer per se waar dat het op kantoor veel gemakkelijker is om in de juiste houding je werk te doen. Zelfs al zit je thuis nog aan een keukentafel, dan nog zijn er voldoende tips en tricks voorhanden om nek- en rugklachten te vermijden.”

Luchtkwaliteit

“Op de werkvloer wordt heel wat geïnvesteerd in de luchtkwaliteit. Dat betekent echter niet dat de luchtkwaliteit op de thuiswerkplek per definitie slechter zou zijn. Het volstaat om in de ruimte waar je werkt een paar keer per dag het venster een kwartier open te zetten om verse lucht te voorzien. We moeten daar gewoon aan denken.”

Voeding

“De schrik dat werknemers thuis veel meer in de verleiding zouden komen om ongezonde snacks te eten, is evenmin een reden die pleit voor werken op kantoor. Ook op het werk is het immers niet altijd even gemakkelijk om een diverse en gezonde maaltijd te vinden. Vaak zijn er alleen broodjes beschikbaar of staat er alleen maar een snoepautomaat. 
Thuis heb je de tijd om in de koelkast te duiken en een gevarieerde maaltijd samen te stellen of een gezonde snack te eten, waarvoor je bijvoorbeeld zelf de ingrediënten kiest tijdens de boodschappenronde. Of je kan inspelen op waar je echt zin in hebt en tijdens een middagwandeling binnenspringen in de winkel. Daardoor heb je meteen ook wat lichaamsbeweging.”

Woon- werkverkeer

telewerker

“De slappe lijn tussen werk en vrije tijd is een aandachtspunt waar telewerkers en werkgevers in de fout durven te gaan. Je stapt immers gemakkelijk van achter de laptop naar het fornuis, om daar vervolgens nog een paar telefoons of mails te beantwoorden, zonder enige vorm van deconnectie. Het woon- werkverkeer zou daar een buffer voor vormen. Het zou mensen de tijd geven om het werk achter zich te laten en in het hoofd de knop om te draaien naar de privémodus. 
Ook dat is echter niet zwartwit. Vaak is het woon- werkverkeer immers ook gewoon een bron van stress. De mogelijkheid om geconnecteerd te blijven via smartphone en internet geldt bovendien evenzeer voor mensen die elke dag ‘naar kantoor gaan’. 
Deconnectie is een gezamenlijk werkpunt voor zowel werkgever als werknemer, in welke vorm van arbeidsorganisatie dan ook. Ook thuiswerkers kunnen persoonlijke routines ontwikkelen waardoor ze na het werk een pauze kunnen nemen vooraleer ze met iets anders beginnen. In plaats van in de file of op een overvolle trein te zitten, kan dat bijvoorbeeld een wandelingetje zijn. Uit onze panelstudie is gebleken dat mensen, die tijdens corona gewoon werden aan het fulltime telewerk, schrik hadden om nadien weer te veel tijd aan pendelen te besteden.”

Sociale contacten

“Het babbeltje aan de koffiemachine, de connectie met collega’s, de sociale functie van werken valt inderdaad niet zomaar in te vullen door telewerken. Daarom dat we grote pleitbezorgers zijn van het hybride werken waarbij de voordelen van het thuiswerk kunnen gecombineerd worden met de voordelen van het werken op kantoor. Op voorwaarde uiteraard dat dat in veilige omstandigheden kan.”

Raadpleeg ons telewerk-dossier.

Blijf altijd op de hoogte: schrijf je in op de IDEWE-nieuwsbrief

 

Met duiding van autonome experts, én in heldere taal!

Blijf mee met alle ontwikkelingen in welzijn & preventie

Ontvang als eerste updates rond wetswijzigingen