Terug Tips om digitale oogvermoeidheid te vermijden

Tips om digitale oogvermoeidheid te vermijden

- Fysieke belastingen

Expert David Verwimp

Segment Manager Hulpdiensten, Offices en Overheid

Onze ogen zijn niet gemaakt om uren na elkaar naar een scherm te kijken

Een belangrijk deel van ons leven speelt zich online af. En dat betekent geenszins dat het minder intensief zou zijn. Dat merkt u bijvoorbeeld aan uw ogen, die na uren voor het computerscherm wel eens durven prikken en tranen. Tijd dus voor wat advies van segmentmanager Offices en Overheid David Verwimp van IDEWE.

Knipperen

“Het is vermoeiend om een ganse dag geconcentreerd naar iets te staren. Onze oogspieren moeten constant in de weer blijven om bij te sturen. Wanneer we fysiek met collega’s vergaderen, kent het oog meer ontspanningsmomenten, door af en toe naar buiten te staren. We zijn veel minder geneigd om dat te doen als we online vergaderen. Bovendien ligt het focuspunt bij onlinevergaderingen veel korterbij, waardoor onze oogspieren sneller vermoeid geraken. Onze ogen dreigen na enige tijd ook uit te drogen omdat we voor een beeldscherm van nature minder gaan knipperen. Bewust knipperen en de ogen af en toe hard dichtknijpen helpt. Maak er bovendien een gewoonte van om ieder halfuur in de verte te kijken.”

Nachtmodus

“Voor avondwerk kan de nachtmodus op uw toestel uw ogen wat rust bezorgen. Deze instelling zorgt ervoor dat alle lichte delen van uw scherm donker ingekleurd worden, zodat het scherm als lichtbron minder agressief is, ten opzichte van de omgeving. Bij sommige toestellen wordt in de nachtmodus het blauw licht gefilterd. Blauw licht wekt de alertheid op en kan tijdens de avond en nacht dus beter vermeden worden om te vermijden dat ons bioritme verstoord wordt. Mocht de functie op uw toestel niet beschikbaar zijn, dan zijn er zowel voor uw laptop of pc of voor uw mobiele schermen ook apps te vinden die dit alsnog mogelijk maken.” 

Oogarts

“Wie moeite krijgt om op zijn scherm tekst te lezen, kan best ook eens een afspraak maken met de oogarts. Misschien moet de sterkte van uw brilglazen aangepast worden of stelt hij of zij vast dat u voor het eerst aan een (beeldscherm)bril toe bent. Zeker voor wie frequent beeldschermwerk uitvoert, kan een specifieke aanpassing nodig zijn. Ook de leeftijd speelt hierbij een rol.” 

Lettergrootte aanpassen

oogvermoeidheid

“In afwachting kunt u beter de afmeting van de letters op uw scherm vergroten. Dichterbij gaan zitten om kleine lettertjes alsnog te lezen is geen goed idee omdat de belasting op uw ogen dan toeneemt. Wat zeker niet aan te raden is, is naar voor leunen om de gegevens op uw scherm beter te kunnen lezen. Dit vergoot de nekbelasting, wat dan weer tot andere klachten aanleiding kan geven. Zowel op Windows- (via de toetsencombinatie ctrl en +/- of door de ctrl-toets in te drukken terwijl u met het muiswieltje rolt) als op MacBook-computers (via onder meer de cmd en +/- combinatie) kan u de tekstgrootte gemakkelijk aanpassen.”

“Windows heeft ook een ‘vergrootglas’-functie waarmee u details tijdelijk kunt uitvergroten. U kunt er echter ook, zowel in Windows als op Mac, voor kiezen om de schaal van de schermcontent structureel aan te passen, zodat alles gelijkmatig wordt vergroot. Daardoor verschijnen aan de zijkant en onderaan uw scherm wellicht ook scrollbalken, waarmee u deels verborgen content op het scherm kan schuiven. Op een laptopscherm van minder dan 17 inch is het sowieso minder evident om de gegevens te vergroten. Een extra scherm is dan zeker geen overbodige luxe. 24 inch is tegenwoordig de standaard. Kies dan wel voor een scherm met hogere resolutie. Die zijn duurder maar ze brengen de content veel scherper in beeld, en daar is het u toch om te doen.” 

Raadpleeg voor gezond beeldschermwerk onze onlinetool OptiDesk, die helemaal werd aangepast op maat van de telewerker. 
Of lees meer tips en adviezen over gezond telewerken op onze interactieve website.

Wil je weten hoe schadelijk blauwlicht echt is? Bekijk dan snel deze pagina!

Blijf altijd op de hoogte: schrijf je in op de IDEWE-nieuwsbrief

 

Met duiding van autonome experts, én in heldere taal!

Blijf mee met alle ontwikkelingen in welzijn & preventie

Ontvang als eerste updates rond wetswijzigingen