Terug Gezondheid en ergonomie: vast agendapunt op uw onlinemeeting?

Gezondheid en ergonomie: vast agendapunt op uw onlinemeeting?

- Fysiek fit | Gezonde werkomgeving | Mentaal fit | Werk-Privé | Arbeidsorganisatie

Expert Bram Van de Velde

Preventieadviseur ergonomie

6 tips

Hoe minder we elkaar live op kantoor zien, hoe meer we de nood voelen om te overleggen. Dus sturen we snel een invite uit, plannen we nog een call in, bespreken we het probleem eens via videochat, ... Nu telewerken een tweede natuur is geworden, lijkt de vergader-itis aan een revival bezig. En daardoor dreigen we veel te lang aan een stuk stil te zitten en naar ons scherm te staren dan goed voor ons is. Dat kan beter met onze tips.

Wissel af

Een comfortabel afgestelde bureaustoel en werktafel, zijn de basisvoorwaarde om gezond en ergonomisch te kunnen telewerken en -vergaderen. Hoe u uw werkplek comfortabel inricht, hebben we in een ander artikel uitgebreid beschreven. 

Hoe comfortabel uw bureaustoel ook is, blijf er niet de hele dag op zitten. Ga af en toe rechtstaan. Een geïmproviseerd sta-bureau kan al wonderen doen. Stapel bijvoorbeeld een paar plastic opbergbakken op uw werktafel en zet daar uw laptop op tijdens de onlinemeeting. Of haal de partytafel uit het tuinhuis, gebruik de strijkplank op de hoogste stand, ... Ook een stapel boeken of schoendozen kunnen ervoor zorgen dat u een ‘tweede bureau’ kan inrichten zodat u zittend met rechtstaand werken kan afwisselen en geregeld van houding kan veranderen.

Stel een timekeeper aan

Om te vermijden dat onlinevergaderingen oneindig verder kabbelen, kan u beter een timekeeper aanstellen die de agenda en de mogelijkheden om elk uur een korte pauze in te lassen in de gaten houdt. Ook een ludieke slide in een lange powerpointpresentatie kan een signaal zijn om even de benen te strekken.

Kijk uit voor uw ogen

kijk uit

Zorg dat een lichtbron of de weerspiegeling ervan tijdens het werk achter de pc niet frontaal in uw ogen schijnt. Zijdelings licht is ideaal om niet te storen of te verblinden. 
Lange tijd naar een scherm staren, is op zich al vermoeiend. Onze oogspieren zijn immers constant in de weer om bij te sturen. Omdat het focuspunt tijdens een onlinemeeting dichtbij ligt, raken ze sneller vermoeid. 
Onze ogen dreigen na enige tijd ook uit te drogen omdat we voor een beeldscherm van nature minder knipperen. Dat bewust wel doen en de ogen af en toe hard dichtknijpen helpt. Maak er bovendien een gewoonte van om ieder halfuur in de verte te kijken. De camera alleen aanzetten als het echt nodig is, helpt ook. 

Creëer focus

hoofdtelefoon

Concentratie is een voorwaarde om efficiënt te vergaderen en er bijgevolg voor te zorgen dat meetings niet langer duren dan nodig. Een headset kan helpen om storende geluiden buiten te sluiten. Let erop dat het volume en de toonhoogte van uw koptelefoon goed afgestemd zijn. Oortjes kan u best regelmatig reinigen want vuil en bacteriën stapelen zich op en worden vervolgens onbewust in uw gehoorgang geduwd.

Een koptelefoon of externe luidsprekers verdienen onze voorkeur. Aangezien we geneigd zijn om automatisch naar een geluidsbron toe te neigen, zijn de ingebouwde boxen van uw laptop vaak de oorzaak van nekklachten.

Frisse lucht

Verluchten is de boodschap op plekken waar mensen coronaveilig moeten samenwerken. Het voorkomt de overdracht van het virus en te hoge CO2-concentraties die slaperig maken. Ook voor telewerkers die een ruimte voor zich alleen hebben bevordert verse lucht de energie en de concentratie.

Denk na over alternatieven

Misschien is een onlinemeeting niet altijd nodig. Telefonisch overleg, waarbij u kan rechtstaan en rondlopen, is wellicht af en toe een gezonder alternatief. En is een wandelmeeting met een collega die in de buurt woont geen mogelijkheid?

Meer tips en adviezen voor gezond telewerken

Blijf altijd op de hoogte: schrijf je in op de IDEWE-nieuwsbrief

 

Met duiding van autonome experts, én in heldere taal!

Blijf mee met alle ontwikkelingen in welzijn & preventie

Ontvang als eerste updates rond wetswijzigingen