Terug Natte, bezwete mondmaskers schieten hun doel voorbij

Natte, bezwete mondmaskers schieten hun doel voorbij

- Biologische agentia | Risicoanalyse | Arbeidshygiëne | Persoonlijke beschermingsmiddelen | Corona

Expert Maurits De Ridder

Preventieadviseur arbeidsarts

Hoe gebruik je mondmaskers bij hoge temperaturen?

Een mondmasker dragen tijdens het werk is niet altijd comfortabel. Bij hoge temperaturen vormen ze een extra beperking bij de ademhaling. Het risico bestaat bovendien dat de maskers door zweet sneller vochtig worden. Aangezien natte maskers hun beschermende functie verliezen, valt het aan te raden om in de werkplaatsen of op de werven een voorraad ter beschikking te stellen, zodat werknemers bezwete exemplaren kunnen ruilen.

Het dragen van een mondmasker is een factor waarmee werkgevers, bij het opmaken van werkplanningen en het uitvoeren van een risicoanalyse ‘Corona’, rekening moeten houden

Werken bij hoge temperaturen stelt zware eisen aan het lichaam. Nu werknemers een mondmasker moeten dragen zodra ze de verplichte afstand van 1,5 meter niet kunnen respecteren, wordt het arbeidscomfort verder bemoeilijkt. 

“Het dragen van een mondmasker is een factor waarmee werkgevers, bij het opmaken van werkplanningen en het uitvoeren van een risicoanalyse ‘Corona’, rekening moeten houden”, zegt arbeidsarts Maurits De Ridder van IDEWE. “De praktijk leert dat mondmaskers van mensen die fysiek zware arbeid uitoefenen, bovendien snel bezweet geraken. Uit wetenschappelijk onderzoek weten we dat natte mondmaskers hun beschermende functie verliezen en bijgevolg veel minder efficiënt worden in de strijd tegen COVID-19. Het komt er voor werkgevers dus op aan om ervoor te zorgen dat werknemers hun mondmaskers op de werkplek vlot kunnen inruilen voor een nieuw exemplaar. Als het over stoffen maskers gaat, moeten de bevuilde maskers bovendien gewassen kunnen worden. Alleen een wasbeurt van 60 graden garandeert dat het masker nadien weer veilig kan gebruikt worden.”

Airco- en ventilatiesystemen

Bedrijfsruimten afkoelen en verluchten gebeurt volgens specialisten bij voorkeur door deuren en ramen open te zetten op minder warme uren en ’s nachts.

Bij een hittegolf is het aangewezen om voldoende preventieve maatregelen te treffen om de gezondheidsnadelen en het comfortverlies te beperken. Uurroosters en de inrichting van de werklokalen herbekijken, extra pauzes inlassen, koele dranken voorzien en extra informatie verstrekken om veilig en gezond te werken bij warme temperaturen kunnen al soelaas brengen. 

Bedrijfsruimten afkoelen en verluchten gebeurt volgens specialisten bij voorkeur door deuren en ramen open te zetten op minder warme uren en ’s nachts. Om het risico op COVID-19-besmetting te beperken, wordt ook aangeraden om de airco- en ventilatiesystemen enkel te gebruiken als het systeem onderhouden werd volgens de voorschriften van de fabrikant. Teneinde eventuele viruspartikels zo weinig mogelijk te verspreiden, stel je de luchtstroom in op de laagste stand. Dit komt overeen met een snelheid van ongeveer 0,4 meter per seconde. 

Lees meer over werken bij warmte.

Raadpleeg onze experten voor meer uitleg op maat van uw bedrijf.

Blijf altijd op de hoogte: schrijf je in op de IDEWE-nieuwsbrief

 

Met duiding van autonome experts, én in heldere taal!

Blijf mee met alle ontwikkelingen in welzijn & preventie

Ontvang als eerste updates rond wetswijzigingen