Terug De onboarding, de eerste stap naar duurzame inzetbaarheid

De onboarding, de eerste stap naar duurzame inzetbaarheid

- Duurzame werkomgeving | Arbeidsorganisatie

Expert Liesbeth Aerts

Preventieadviseur psychosociale aspecten

Een uniek moment dat de basis kan leggen voor een langdurige samenwerking

Het onboarden van nieuwe werknemers is vanuit het standpunt van preventie, veiligheid en duurzame inzetbaarheid de eerste stap in een proces dat een volledige loopbaan duurt. “In tijden van schaarste op de arbeidsmarkt, is het onthaal van een nieuwe werknemer een geweldige kans om als werkgever de basis te leggen voor een langdurige samenwerking”, zegt preventieadviseur psychosociale aspecten Liesbeth Aerts van IDEWE. “Net als bij elke ontmoeting heb je ook als werkgever maar één kans om een goede eerste indruk te maken op je werknemer.”

Los van de praktische en administratieve aspecten die bij een aanwerving horen, is het in eerste instantie een kwestie van beleefdheid dat je een nieuwkomer als werkgever welkom heet. Al is er meer aan de hand. Uit het KIR-onderzoek van IDEWE blijkt dat 84 procent van de werknemers die zich welkom voelen en zichzelf mogen zijn op het werk, hun werkplek een 7 op 10 geven. Dat is in tijden van schaarste op de arbeidsmarkt een opsteker die je als werkgever niet kan negeren. 

Maak tijd

ergonomie

”Neem dus zeker de tijd om nieuwe werknemers goed te onthalen. Stel hen voor aan de directe collega’s en leidinggevenden. Misschien kan je meteen ook een peter of meter aanstellen die de nieuwkomer kan begeleiden en wegwijs kan maken. Onboarding is geen opdracht die je na een dag kan afvinken. Leg daarom meteen ook een afspraak vast om na een paar dagen de eerste dagen te evalueren en in dialoog te gaan. Nadien kunnen eventueel nog een paar opvolgmomenten vastgelegd worden. Het geeft het duidelijke signaal dat je uit bent op een langdurige relatie. Op een ogenblik dat over de schaarste op de arbeidsmarkt gepraat wordt in termen als ‘war’ on talent, is tijd maken voor een degelijke onboarding een manier om aan te tonen dat je een empatische werkgever bent.”

Geef antwoord op 1001 vragen

“Wie terechtkomt in een nieuwe sociale context zit met 1001 vragen. Tonen dat je dat beseft en ervoor zorgen dat de vragen zo snel mogelijk een antwoord krijgen, heeft tot gevolg dat de werknemer zich meteen goed in zijn vel zal voelen. Bijgevolg zal hij of zij ook sneller als een betrokken lid van de organisatie kunnen fungeren. Iemand die bijdraagt om de doelstellingen van het bedrijf te realiseren en zich tegelijk verbonden weet met collega’s.”

Werk aan optimale inzetbaarheid

nieuw

“Het is belangrijk dat de bedrijfscultuur ingesteld is op duurzame tewerkstelling. Het welzijn-, gezondheid- en preventiebeleid spelen daar een belangrijk rol in. In het onboardingsproces kan je de nieuwe werknemer dus beter ook kennis laten maken met de inspanningen die het bedrijf op dat vlak neemt. De eerste werkdag een ergonoom uitnodigen om het bureau van een nieuwkomer te optimaliseren, is bijvoorbeeld een teken dat je welzijn au sérieux neemt. Het kan ook de aanleiding zijn om de dienstverlening van IDEWE als externe dienst toe te lichten. Niet alle werknemers zijn immers onderworpen aan het medisch toezicht en komen dus niet per definitie in contact met de arbeidsarts.” 

Geen eenheidsworst

“Grote bedrijven werken het onthaal van nieuwe werknemers minutieus uit. Dat kan handig zijn als je voortdurend nieuwe mensen moet introduceren. In dat geval is het echter toch belangrijk om voldoende differentiatiemogelijkheden te voorzien. Iemand introduceren als kantoormedewerker vereist immers een andere aanpak dan iemand die als chauffeur de hele dag de baan op gaat. Kleine organisaties hebben het voordeel dat de informatielijnen korter zijn.”

Lees ook:

Onze opleidingen:

Onboarding is slechts een eerste stap bij een duurzame loopbaan. Ga hier aan de slag voor uw preventief beleid rond duurzame inzetbaarheid en vitaliteit. 

Blijf altijd op de hoogte: schrijf je in op de IDEWE-nieuwsbrief

 

Met duiding van autonome experts, én in heldere taal!

Blijf mee met alle ontwikkelingen in welzijn & preventie

Ontvang als eerste updates rond wetswijzigingen