Terug Tips voor wie lang rechtstaat op het werk

Tips voor wie lang rechtstaat op het werk

- Fysieke belastingen | Ergonomisch werken

Tips voor rechtstaand werken zonder klachten

Staand werken kan leiden tot fysieke klachten. De werkgever moet dan ook zorgen voor een specifieke risicoanalyse bij alle activiteiten die statisch staand worden uitgevoerd. Maar ook als werknemer kunt u uw voorzorgen nemen. Staand werk, zowel statisch als dynamisch, heeft tal van voordelen: uw reikwijdte is groter, uw rug heeft een natuurlijke houding en uw rompkracht is tweemaal zo groot als zittend. Maar lange tijd statisch rechtstaan heeft ook nadelen. Het kan leiden tot vermoeidheid van de lage rugspieren, gezwollen benen en nek- of schouderklachten.

Stel uw werkplek goed op

Een goede opstelling van uw werkplek is prioritair wanneer u staand werkt. De werkgever dient daarom rekening te houden met de te hanteren voorwerpen, de uit te voeren taken én de grootte van de werknemer.

Let er dus op dat:

  • Uw werkhouding zich tussen heup en schouderhoogte bevindt. Zo vermijdt u een voorovergebogen romp of dat u werkt met uw armen op of boven schouderhoogte.
  • Alle objecten zo recht mogelijk voor u staan, zodat u rotaties van rug en nek vermijdt.
  • De werkplek in hoogte verstelbaar is wanneer u die deelt met meerdere personen. Voorzie anders werkplekken van verschillende hoogtes.
  • De werkhoogte iets hoger is dan ellebooghoogte bij nauwkeurig werk. Bij zwaar werk mag het werkvlak iets lager zijn.
  • Er voldoende ruimte vrij is voor voeten, zodat u uw houding kunt afwisselen.
  • U ook van beenhouding kunt variëren (door bijvoorbeeld afwisselend een voet op een rail, platform of voetensteun te plaatsen).
  • Warmte op de benen vermeden wordt.
  • U na een uurtje wat pauze inlast, door wat rond te stappen en ook even te zitten. Dat laatste is trouwens wettelijk verplicht na maximaal twee uur rechtstaan.

 
Er bestaan trouwens verschillende hulpmiddelen om de belasting van staand werken te reduceren. Van vloermatten tot aangepaste schoenen: geen wondermiddelen, maar alle beetjes helpen. Het is misschien ook mogelijk om van de staande werkplek een gecombineerde zit-statafel te maken. Vraag in ieder geval advies aan een expert.

4 tips voor werknemers die rechtstaand werken

1.     Varieer uw lichaamshouding
Vermijd om langdurig stil te staan en beweeg ter plaatse: krul uw tenen, verplaats uw voeten, duw op uw tenen, duw op uw hielen... Loop indien mogelijk regelmatig eens rond en zit ook even neer na maximaal twee uur rechtstaan.
 
2.     Beweeg gezond
Probeer in uw vrije tijd voldoende te bewegen en laat uw spieren wat werken. Wie niet graag zware sportinspanningen doet: ook wandelen, recreatief fietsen of zwemmen zijn prima alternatieven.
 
3.     Vermijd overtollige kilo's
Overgewicht betekent een extra belasting voor uw lichaam. Probeer daarom een BMI (body mass index = lichaamsgewicht/lichaamslengte2) van 20 tot 25 te benaderen. Kent u uw BMI niet? Bereken het hier.
 
4.     Kies de juiste kledij
Draag geen knellende kousen of strakke broeken die de bloedstroom deels afsnijden. Vermijd het best hoge hakken om geen knellende voeten en/of extra belasting ter hoogte van de lage rug te veroorzaken.

Blijf altijd op de hoogte: schrijf je in op de IDEWE-nieuwsbrief

 

Met duiding van autonome experts, én in heldere taal!

Blijf mee met alle ontwikkelingen in welzijn & preventie

Ontvang als eerste updates rond wetswijzigingen