Terug De best gelezen nieuwsberichten van 2022

De best gelezen nieuwsberichten van 2022

- MVO | Kennis en Tools

Wat heeft u meest aangeklikt tussen juli en december?

2022 is geschiedenis. De meest gelezen hoofdstukken die we in het voorjaar op onze Nederlandstalige nieuwspagina publiceerden hebben we vorige zomer al op een rij gezet. Hieronder staat de top 10 van de jongste zes maanden.

top 10

1. Werken in warmte - Wat te doen bij (te) warm weer?

Tijdens de zomermaanden worden steeds dezelfde vragen gesteld over werken in warmte. Vanaf hoeveel graden mag een werknemer niet meer werken? En wat moet een werkgever doen bij té warm weer?
Lees het nieuwsbericht

2. Nieuw KB over re-integratie responsabiliseert alle partijen

Op 1 oktober 2022 werd een nieuw koninklijk besluit van kracht dat de re-integratie van langdurig zieke werknemers regelt. “De nieuwe procedure moet ervoor zorgen dat er sneller en efficiënter actie wordt genomen om mensen opnieuw aan het werk te krijgen, in functies die aangepast zijn aan hun mogelijkheden”, aldus preventieadviseur-arbeidsarts Godewina Mylle van IDEWE.
Lees het nieuwsbericht

3. In 2022 gelden twee standaarden voor veiligheidsschoenen

In 2022 was het nog mogelijk om veiligheidsschoenen volgens zowel de oude EN ISO 20345:2012- als de nieuwe EN ISO 20345:2022-norm te standaardiseren. Vanaf 2023 kan dat alleen nog met de nieuwe norm. Veiligheidsschoenen die voldoen aan de oude norm kunnen nog maximaal 6 jaar gebruikt worden. Dat kan de komende jaren voor verwarring zorgen. “De notering op de tong van de veiligheidsschoen zal duidelijkheid moeten brengen”, zegt Maurits De Ridder.
Lees het nieuwsbericht

4. IDEWE zocht organisaties om BalanceCrafter uit te testen

IDEWE was vorig jaar op zoek naar organisaties die gratis het nieuwe aanbod rond de werk-privébalans wilden uittesten. U verneemt hier meer over zodra het aanbod op punt staat. 
Lees het nieuwsbericht

5. Welke positieve gevolgen heeft hoge inclusie op je bedrijfscultuur?

Diversiteit en inclusie staan meer dan ooit op de publieke agenda. Maar hoe vertaalt dit zich anno 2022 naar de werkvloer? Welke mate van inclusie ervaren Belgische werknemers? IDEWE peilde hiernaar in een onderzoek bij 1.342 Belgische werknemers in samenwerking met KU Leuven. Het resultaat is bemoedigend, maar toont nog veel progressiemarge.
Lees het nieuwsbericht

6. Procedure medische overmacht losgekoppeld van het re-integratietraject

Op 18 november 2022 werd het aangepaste artikel 34 van de arbeidsovereenkomstenwet in het Belgisch Staatsblad gepubliceerd, waardoor ook de nieuwe procedure met betrekking tot medische overmacht in voege kon gaan vanaf 28 november 2022. Die staat voortaan volledig los van de nieuwe re-integratiewetgeving.
Lees het nieuwsbericht

7. Drie nieuwe beroepsziekten

Door de publicatie op 9 augustus 2022 van het koninklijk besluit tot wijziging van de lijst van beroepsziekten, werd het voor wie getroffen wordt door eierstokkanker makkelijker om aan te tonen dat de aandoening veroorzaakt werd door de beroepsactiviteit.
Lees het nieuwsbericht

8. Jaarlijks Actieplan moet voor 1 november naar het Comité

De welzijnswet verplicht iedere werkgever om de risico’s te evalueren, te inventariseren en de nodige preventieve maatregelen te treffen ter bevordering van het welzijn van zijn werknemers op het werk. Die maatregelen moeten opgenomen worden in het jaarlijks actieplan (JAP), dat elk jaar al op 1 november klaar moet zijn. 
Lees het nieuwsbericht

9. Staar je niet blind op die 19 graden

“We moeten oppassen dat we ons niet blindstaren op die 19 graden”, zegt disciplineverantwoordelijke Arbeidshygiëne Jan Van Bouwel van IDEWE. “Of we dat op kantoor of in de klas nog als comfortabel aanvoelen, hangt van meerdere factoren af. Het zal er vooral op aankomen om de daling van de temperatuur goed te kaderen met informatie én de arbeidsorganisatie daarop af te stellen.”
Lees het nieuwsbericht

10. Hoe bespaart u energie op de (thuis)werkplek?

Niet alleen de klimaatdoelstellingen maar ook de surrealistische energiefacturen die vandaag in de brievenbus vallen dwingen ons om te snoeien in onze energieconsumptie. Het advies van onze experten zal u als werkgever helpen om zelf aan de slag te gaan maar ook om uw werknemers aan te moedigen om ook op hun thuiswerkplek op het verbruik te letten. 
Lees het nieuwsbericht

Blijf altijd op de hoogte: schrijf je in op de IDEWE-nieuwsbrief

 

Met duiding van autonome experts, én in heldere taal!

Blijf mee met alle ontwikkelingen in welzijn & preventie

Ontvang als eerste updates rond wetswijzigingen