Terug “Werken aan veerkracht duurzaam in de loopbaan inbouwen”

“Werken aan veerkracht duurzaam in de loopbaan inbouwen”

- Mentaal fit | Stress en burn-out | Ziekteverzuim

Expert Hilde De Man

Verantwoordelijke Discipline Psychosociale Aspecten

Effecten van chronische stress blijven hulp- en zorgmedewerkers parten spelen

Ook nu de grote meerderheid van de zorg- en hulpverleners gevaccineerd is, blijft een aanzienlijk aantal van hen de effecten van chronische stress ervaren. Anderhalf jaar na de start van de COVID-19-crisis is de nood aan psychologische ondersteuning daardoor onveranderd groot. “Duurzame aandacht voor de veerkracht van zorg- en hulpverleners wordt een belangrijk aandachtspunt voor alle werkgevers en leidinggevenden in de sector”, aldus segmentmanager zorg Bianca Kints van IDEWE.

De aanhoudende COVID-19 crisis heeft een duidelijk negatieve impact op het leven van een aanzienlijk deel van de zorgverstrekkers en hulpverleners. Dat blijkt onder meer uit de derde nationale ‘Power to care’-enquête van Sciensano en KU Leuven. 951 professionelen uit de gezondheids- en welzijnssector namen daaraan deel.

Power to care’-enquête

veerkracht

Op persoonlijk vlak rapporteerde de studiepopulatie van juni 2021 de volgende symptomen, die het gevolg kunnen zijn van chronische stress, als sterk tot zeer sterk aanwezig:

  • Zich vermoeid voelen: 54% van de respondenten had een score van 7 of hoger (in maart 2021: 59%, in december 2020: 56%, onder normale omstandigheden: 38%) 
  • Onder druk staan/stress: 45% van de respondenten had een score van 7 of hoger (in maart 2021: 51%, in december 2020: 51%, onder normale omstandigheden: 34%) 
  • Zichzelf niet voldoende kunnen ontspannen: 39% van de respondenten had een score van 7 of hoger (in maart 2021: 47%, in december 2020: 46%, onder normale omstandigheden: 27%) 
  • Slaaptekort: 36% van de respondenten had een score van 7 of hoger (in maart 2021: 38%, in december 2020: 40%, onder normale omstandigheden: 25%) 
  • Concentratiestoornissen: 31% van de respondenten had een score van 7 of hoger (in maart 2021: 28%, in december 2020: 26%, onder normale omstandigheden: 15%) 

Sommige lichamelijke klachten, die veelal te linken zijn aan chronische stress, bleken in juni ook sterk tot zeer sterk aanwezig. Het gaat dan bijvoorbeeld over sier- en/of gewrichtspijn, hoofdpijn, hartkloppingen en maagproblemen. 

33 dagen-challenge

stress

“De symptomen voor chronische stress blijven ook na 16 maanden coronacrisis in hoge tot zeer hoge mate aanwezig”, zegt Bianca Kints. “Door onder meer het risico op een vierde golf blijven veel zorg- en hulpverleners ongerust, ook al is de overgrote meerderheid intussen gevaccineerd. Dat heeft een negatieve impact op hun persoonlijk welzijn, met onder andere een verhoogd ziekteverzuim tot gevolg. Veel mensen denken er ook aan om het beroep te verlaten. Werknemers in de sector geven duidelijk aan dat ze een grote nood ervaren aan professionele psychosociale ondersteuning. Het aanbod dat IDEWE de voorbije maanden heeft uitgebouwd, blijft daarom van toepassing. We vinden het echter even belangrijk om werkgevers te begeleiden in een beleid waarin werken aan veerkracht een duurzaam onderdeel is van de professionele loopbaan van zorg- en hulpverleners. Onze 33 dagen-challenge voor werknemers, is alvast een leuke teaser bij de kick-off van een ruimer beleid. De challenge bestaat uit een reeks oefeningen om mensen elke dag bewust te maken van het belang van zelfzorg om de eigen veerkracht te versterken.”

Contacteer onze experten voor meer informatie op maat van uw organisatie.

BRON: Power to care

Blijf altijd op de hoogte: schrijf je in op de IDEWE-nieuwsbrief

 

Met duiding van autonome experts, én in heldere taal!

Blijf mee met alle ontwikkelingen in welzijn & preventie

Ontvang als eerste updates rond wetswijzigingen