Terug Werkkledij: wie is verantwoordelijk

Werkkledij: wie is verantwoordelijk

- Wetgeving | Bouw | Persoonlijke beschermingsmiddelen

Wie reinigt de werkkleding?

Over de reiniging van werkkleding ontstaan vaak discussies. Ja, er zijn duidelijke richtlijnen, alleen zijn die soms niet haalbaar.

De werkgever

In uw risico-inventarisatie en -evaluatie (RIE) bepaalt u welke werkkleding uw werknemers dragen. U baseert u op de risico's waarmee ze op de werkplek in aanraking komen. Ze zijn verplicht om die werkkleding te dragen. U regelt alles, want volgens de Codex (boek 9, hoofdstuk 3) mag een werknemer zijn werkkleding niet zelf:

  • Kopen;
  • Herstellen;
  • Onderhouden.

De bouwsector heeft een collectieve arbeidsovereenkomst waarin is opgenomen dat de werknemer de werkkleding mag onderhouden, mits het toekennen van een vergoeding. De voorwaarde? De werkkleding vormt geen risico voor de gezondheid van de werknemer en zijn directe omgeving.

De werknemer

Arbeider met veiligheidshelm en mondmasker

Misschien is het moeilijk om alle kledingstukken op te halen. Uw werknemers komen bijvoorbeeld niet vaak naar uw organisatie. Of uw RIE vermeldt misschien dat het werk niet bevuilend is. En uw werknemers vragen zich af wat dat precies betekent. Stel dan zeker een overeenkomst op. Ga als volgt te werk:

  • Hebt u een CPBW? Leg dit probleem aan hen voor en kom tot een unaniem akkoord.
  • Hebt u geen CPBW, maar wel werknemersvertegenwoordigers? Zet het voorstel op papier en laat de vertegenwoordigers én uw werknemers dat ondertekenen ter kennisgeving.
  • Hebt u CPBW noch werknemersvertegenwoordigers? Zet het voorstel op papier en laat uw werknemers dat ondertekenen ter kennisgeving.

Wilt u een overzicht van checklisten voor de beoordeling van het type kledij per beroepsprofiel? Neem dan een kijkje in dit NAVB-dossier.

 

Geraken u en uw werknemers er niet uit? Neem dan gerust contact op met uw regionaal IDEWE-kantoor.

Blijf altijd op de hoogte: schrijf je in op de IDEWE-nieuwsbrief

 

Met duiding van autonome experts, én in heldere taal!

Blijf mee met alle ontwikkelingen in welzijn & preventie

Ontvang als eerste updates rond wetswijzigingen