Terug Zonnecrème smeren blijft de regel

Zonnecrème smeren blijft de regel

- Gezonde werkomgeving

Expert Hilde Vanacker

Directeur medische preventie

Minerale zonneproducten genieten de voorkeur

Wie ’s zomers buiten werkt, kan zich maar beter goed wapenen tegen de schadelijke uv-stralen van de zon. Kledij biedt de beste bescherming maar zonnecrème is onontbeerlijk voor de plaatsen op onze huid die we niet kunnen afdekken.

De zon doet deugd na koude maanden. Haar warmte verleidt ons echter al gauw om overtollige kledij uit te trekken. Op buitenwerven zie je bijgevolg op warme dagen al snel de blote lijven verschijnen. Blootstelling aan de onzichtbare uv-stralen die met het licht en de warmte meereizen, doet het risico op huidkanker echter toenemen. Als werkgever kan u uw werknemers daar maar beter voor waarschuwen. Een Europees onderzoek toont aan dat werknemers die langer dan vijf jaar buiten werken, bijna drie keer meer risico lopen op niet-melanome huidkankers. Omdat ze vaker blootgesteld zijn aan de zon, maar ook omdat er op de werkplek te weinig aandacht gaat naar preventie. Werknemers informeren over de gevaren, hen wijzen op de mogelijkheden om zich te beschermen en hen daartoe de middelen aanreiken, zijn de voornaamste voorwaarden om tot een gedragsverandering te komen. De vermindering van blootstelling aan de zon beperkt het risico op huidkanker bovendien aanzienlijk.

Chemische of minerale filters?

“Je kan onderscheid maken tussen zonnecrèmes met chemische en met minerale filters”, zegt Hilde Vanacker, expert Medische Preventie van IDEWE. “Chemische filters trekken in de huid en absorberen daar de uv-stralen. Ze kunnen daardoor aanleiding geven tot allergische reacties. Bovendien komen ze ook in het milieu terecht met schadelijke effecten op het leven in zee als gevolg. Minerale filters daarentegen blijven op de huid liggen en weerkaatsen daar, zoals spiegeltjes, de straling. Ze worden niet opgenomen in de huid, geven minder huidreacties en komen niet in het lichaam of de bloedbaan terecht. Ze laten vaak wel een witte waas op de huid achter.”

“Insmeren blijft regel nummer één”, zegt Lode Godderis, directeur Kennis, Informatie en Research bij IDEWE. Hij is nochtans een van de auteurs van een rapport van de Hoge Gezondheidsraad waarin geadviseerd wordt om zuinig om te springen met cosmetica. “Er zijn voldoende studies die aantonen dat zonnecrème huidkanker helpt voorkomen. Zelfs al bestaat er een vermoeden dat sommige ingrediënten van zonnecrèmes met een chemische uv-filter in de bloedbaan kunnen terechtkomen en schadelijk zouden kunnen zijn, dan nog blijft de balans in het voordeel van dergelijke producten.”

Niet uitstellen

In mei organiseerde Euromelanoma, de organisatie van vrijwillige dermatologen, een preventiecampagne die ons bewust moest maken van de gevaren van blootstelling aan zonlicht. Niet alleen loopt het soms fout met de preventie, ook ontkenningsgedrag doet het risico op huidkanker vergroten. Bijna de helft van de patiënten wacht immers drie tot zes maanden na het vaststellen van de eerste symptomen vooraleer ze op consultatie gaan. Nochtans stijgt bij een melanoom de kans op overlijden met 41 procent als je vier maanden wacht.

Blijf altijd op de hoogte: schrijf je in op de IDEWE-nieuwsbrief

 

Met duiding van autonome experts, én in heldere taal!

Blijf mee met alle ontwikkelingen in welzijn & preventie

Ontvang als eerste updates rond wetswijzigingen