Terug OCMW Hoeilaart

Aantal werknemers: 105 | Aangesloten bij IDEWE sinds: 1988

OCMW Hoeilaart

Zorgverleners in de woonzorgcentra krijgen het steeds zwaarder. Omdat ouderen langer thuis blijven wonen, zijn ze zorgbehoevender wanneer ze naar het woonzorgcentrum komen. Daardoor moeten zorgverleners steeds vaker bewoners heffen en tillen. Het gevolg? Maar liefst 65 procent van de zorgverleners krijgt vroeg of laat te maken met rugklachten. En dat kan leiden tot ziekteverzuim. OCMW woonzorgcentrum Hof ten Doenberghe in Hoeilaart besloot om preventief stappen te ondernemen en werkte samen met Groep IDEWE een ergonomisch beleid uit.

Zeven jaar geleden begon Steven Craps, diensthoofd personeel bij  Hof ten Doenberghe, het verzuim in het woonzorgcentrum in kaart te brengen. “We wilden weten wat wij kunnen doen om het werk voor onze zorgverleners werkbaar te houden”, zegt hij. “Dus zijn we met hen in gesprek gegaan. En rugpijn bleek een belangrijke oorzaak te zijn voor ziekteverzuim. We zijn toen meteen naar Groep IDEWE gestapt. Nu werken we samen aan een ergonomisch beleid dat maximaal inzet op de preventie van rugklachten.”

Een-op-een begeleiding

“IDEWE stelde onder andere voor om zorgverleners met klachten individueel te coachen”, vertelt Steven. “Het traject dat we samen hebben uitgestippeld biedt intensieve een-op-een begeleiding, waarbij de zorgverleners in hun eigen werkomgeving de juiste houdingen en bewegingen leren toepassen. Dat is een grote investering, maar we geloven er sterk in dat een individuele aanpak de beste resultaten levert. Het zorgt ervoor dat het ergonomisch advies blijft hangen. Bovendien liggen de kosten van ziekteverzuim vanwege rugklachten nog veel hoger.”

Roep rugklachten een halt toe

In woonzorgcentrum Hof ten Doenberghe krijgen werknemers met rugklachten begeleiding van Karlien Van Cauwelaert, IDEWE-expert ergonomie. De ergonomen van IDEWE zijn opgeleid in kinesitherapie en gespecialiseerd in pijneducatie.

De werknemers volgen in hun eigen werkomgeving vijf sessies van elk anderhalf uur. Die omvatten: 

  • de workshop ‘omgaan met pijn op het werk: werknemers leren hoe pijn ontstaat en hoe je ermee omgaat. Iedere deelnemer ontvangt een plan met persoonlijke actiepunten.
  • de workshop ‘functionele werkplektraining’: de expert begeleidt de werknemers naar een correct houdings- en bewegingspatroon op het werk en in hun vrije tijd. Elke deelnemer krijgt via filmopnames feedback en oefeningen op maat. Zo leren ze hoe ze hun taken uitvoeren zonder de rug onnodig te belasten.
  • opvolgingssessies die verder ingaan op de persoonlijke ervaring en de actiepunten van de werknemer.

Ook interesse in deze intensieve begeleiding? IDEWE biedt u de mogelijkheid om deze workshops zowel voor groepen als voor een individuele deelnemer aan te vragen. Bespreek uw uitdaging met onze experts.

Ergonomische tips verspreiden zich als een lopend vuurtje

“Ondertussen hebben zes van onze vijfenveertig zorgverleners het traject afgerond”, vertelt Steven. “We kozen bewust voor twee deelnemers per afdeling. Want zo kunnen beide werknemers elkaar motiveren en feedback geven. Bovendien verspreidt hun kennis zich als een lopend vuurtje onder de andere zorgverleners: het is een domino-effect! Voor staalhard bewijs is het nog te vroeg, maar veel werknemers hebben al laten weten dat ook zij het begeleidingstraject willen doorlopen. Hun enthousiasme toont aan dat onze aanpak een succes is."

“Bewustwording maakt hulpmiddelen toegankelijker”

Niet alleen onze medewerkers hebben baat bij het traject, ook wij hebben er veel van geleerd. Tijdens de individuele sessies bleek dat we meer konden doen om preventief te werk te gaan”, aldus Steven. “Met de ergonoom van IDEWE hebben we gekeken naar de hulpmiddelen die we al hadden: de tilliften bijvoorbeeld. Daar werd onvoldoende en soms incorrect gebruik van gemaakt.”

“Onze zorgverleners maken nu vaker gebruik van ergonomische hulpmiddelen. En dat is belangrijk, want ze zijn er niet alleen voor medewerkers die al pijn hebben. Ze zijn cruciaal om rugklachten te voorkomen.”

“Via een workshop leerden onze zorgverleners wanneer ze de tilliften moeten inzetten en hoe. Daarnaast hebben we ook nieuwe hulpmiddelen aangeschaft, zoals de glijzeilen. Karlien, de expert ergonomie van Groep IDEWE, heeft ons geadviseerd over de aankoop, maar ook over het gebruik ervan. We zien dat de zorgverleners de tilliften en glijzeilen nu vaker inzetten. Die bewustwording heeft de hulpmiddelen toegankelijker gemaakt. En dat is belangrijk, want ze zijn er niet alleen voor medewerkers die al pijn hebben. Ze zijn cruciaal om rugklachten te voorkomen.”

Doel: zorgverlening zonder pijn

“Veel van onze medewerkers zijn gepassioneerd door hun werk. Een job in de zorg is een job waar je met hart en ziel voor kiest. Zelfs met pijnklachten gaan zorgverleners soms gewoon door. Hen een andere job aanbieden heeft dan weinig zin. Zo is een van onze medewerkers aan de slag gegaan in een kinderdagverblijf. Een kind weegt natuurlijk minder dan een volwassene, dacht ze. Maar ze is toch teruggekomen op haar beslissing, omdat ze ontdekte dat het werk daar ook fysiek belastend was. En vooral: ze miste het zorgen voor de bejaarden.”

“Mede dankzij de samenwerking met Groep IDEWE heeft ergonomie een belangrijke plaats in ons retentiebeleid gekregen. Onze medewerkers zijn gelukkig met het begeleidingstraject en ook de workshops in groepsverband bevallen goed. We hopen onze zorgverleners zo een loopbaan zonder pijn te bieden. En het werk in de zorg werkbaar te maken.”