Terug “Misschien hebben we de werkplekken wel te veel aangepast aan de werknemer”

“Misschien hebben we de werkplekken wel te veel aangepast aan de werknemer”

- Ergonomisch werken

Maand van de ergonomie

Vijf dagen per week minstens een half uur matig tot intensief bewegen, zo geldt het advies van de Wereldgezondheidsorganisatie. Helaas, uit een recente studie van Groep IDEWE blijkt dat slechts 28% van de Belgische werknemers daar in slaagt. Dat gaat dan vooral over bewegen in de vrije tijd. Maar ook op het werk vinden we in toenemende mate de homo sedentarius terug … “In onze ijver om de werkplekken aan te passen aan het ergonomisch comfort van de werknemer, is de slinger misschien wel te ver doorgeslagen”, zegt Veerle Hermans, disciplineverantwoordelijke Ergonomie bij IDEWE.

Vrouw met rugklachten

Als het op beweging aankomt, dan bengelt de Belg aan de staart van het peloton. Zowel thuis als op het werk bewegen we onvoldoende om gezond te blijven. Onze sedentaire levensstijl ligt mee aan de basis van diabetes, depressie en niet in het minst zwaarlijvigheid. Uit de cijfers van het grootschalige onderzoek dat IDEWE onlangs bekendmaakte, blijkt dat meer dan de helft van de Belgische werknemers (54,6%) te zwaar is. Bijna 1 op de 5 (18,8%) kampt zelfs met obesitas. Los van de medische risico’s is deze situatie nefast voor de arbeidsorganisatie.

“We moeten zowel thuis als op het werk meer uit onze zetel komen”, zegt disciplineverantwoordelijke Veerle Hermans van IDEWE. “Deze boodschap is niet nieuw maar om tot gedragsverandering te komen, moeten we blijven herhalen. We moeten echter ook in eigen boezem durven kijken. De voorbije decennia hebben we ernaar gestreefd om de arbeidsplaatsen optimaal aan te passen aan de werknemer, zodat die met het minste gezondheidsschade zijn job zou kunnen uitoefenen. Voor de steeds groter wordende groep mensen die hun boterham aan een bureau, achter een computerscherm verdienen, leidt dit er misschien wel toe dat ze misschien wel te comfortabel in hun stoel zitten en de nood niet voelen om minstens elk uur op te staan om te bewegen.”

Maand van de ergonomie

Vrouw doet sportschoen aan

Oktober is maand van de ergonomie en bijgevolg het ideale ogenblik om aandacht te besteden aan deze problematiek. De Vlaamse Ergonomievereniging VerV roept op om op 10 oktober (10/10) het langdurig zitten alvast symbolisch te doorbreken door tijdens de werkdag 10 minuten op te staan.

Meer bewegen op het werk vereist echter meer dan symbolische acties. Om duurzame resultaten te boeken en uw medewerkers kennis te laten maken met een evenwichtige mix van bewegen, staan en zitten, moet werk gemaakt worden van een mentaliteitswijziging. IDEWE kan u daarbij helpen aan de hand van een 4-stappenplan.

  1. We brengen de conditie van uw werknemers in beeld en bepalen voor welke bewegingsactiviteiten ze in aanmerking komen.
  2. We ondersteunen u tijdens een sensibiliserings- en motivatiecampagne die de voordelen van gezond bewegen in de verf zet.
  3. Stap voor stap creëren we een breed aanbod aan laagdrempelige bewegingsmogelijkheden, die zin geven om eraan deel te nemen.
  4. We maken werk van een dynamische bedrijfscultuur en verankeren de bewegingsmogelijkheden als onderdeel van het welzijnsbeleid.

Ontwerp en inrichting van het kantoor

Strechen op het werk

Uw medewerkers actief krijgen, lukt echter alleen door in te zetten op meerdere niveaus. Ook het ontwerp en de inrichting van uw kantoren kan hen stimuleren om meer te bewegen en de risico’s van een sedentair leven aan te pakken. Onze infosessies ‘Dynamisch kantoor - Hoe je medewerkers meer doen bewegen?’ geeft u als onderneming of organisatie de juiste inzichten. We reiken daarbij niet alleen tips en tricks aan maar tonen ook hoe u de juiste keuzes kan maken bij de inrichting van het kantoor of de aankoop van meubilair.

Inschrijven voor onze infosessies ‘Dynamisch kantoor - Hoe je medewerkers meer doen bewegen?’ op 26 november in de kantoren van EY in Antwerpen kan hier.

Doet u op 10/10 mee aan 10-10-10. Neem een foto en post die op sociale media met de begeleidende tekst: #101010 #verv #luiekontuitdebureaustoel. Meer info.

Wenst u meer informatie over onze aanpak om uw medewerkers meer te laten bewegen, neem dan contact op met uw regionaal IDEWE-kantoor.

Blijf altijd op de hoogte: schrijf je in op de IDEWE-nieuwsbrief

 

Met duiding van autonome experts, én in heldere taal!

Blijf mee met alle ontwikkelingen in welzijn & preventie

Ontvang als eerste updates rond wetswijzigingen