Terug 2 Jaar OptiDesk

2 Jaar OptiDesk

- Offices | Cijferinzichten | Digitale tools | My IDEWE

Expert David Verwimp

Segment Manager Hulpdiensten, Offices en Overheid

48% van de kantoormedewerkers ervaart rugproblemen – 40% voelt zich emotioneel uitgeput

Uit de gegevens van 13.000 kantoormedewerkers uit meer dan 80 organisaties die we de voorbije 2 jaar via OptiDesk konden bevragen, blijkt dat 48% last heeft van lage rugklachten en 40% van nekklachten. De oorzaak is een combinatie van verschillende factoren, waaronder een aantal werk-gerelateerde. Die willen we systematisch willen aanpakken zodat we uitval en langdurig ziekteverzuim kunnen voorkomen.

Steeds meer mensen brengen hun werkdagen achter de computer, laptop, tablet, … door. Uit onze gegevens blijkt dat 65% van de kantoormedewerkers aanhoudend computerwerk verricht, zonder korte onderbreking of afwisseling met andere taken. Slechts 1 op 2 kantoormedewerkers is dagelijks matig fysiek actief en voldoet daarbij aan de internationale gezondheidsnorm voor bewegen.

Op vlak van werkbeleving ervaart 29% van de bevraagde kantoormedewerkers een hoge werkdruk en voelt 40% zich mentaal uitgeput, leeg en vermoeid door het werk. Anderzijds voelen respectievelijk 64% en 71% van de bevraagde kantoormedewerkers zich sterk gewaardeerd en gesteund door hun leidinggevende en hun collega’s. Het zijn factoren waarvan we weten dat ze een beschermende rol spelen op het ontstaan van rug- en nekklachten.

Omtrent de werkomgeving heeft een derde last van lawaai op de werkplek. Het stoort hen in hun werk. 25% klaagt over een slechte luchtkwaliteit. Ook ergonomisch onaangepaste werkposten zoals niet-correct ingestelde bureaustoelen, werktafels en beeldschermen blijven aanleiding voor fysieke klachten of zorgen ervoor dat klachten blijven aanslepen.

Inzicht verwerven

De gegevens zijn het resultaat van systematische bevragingen van medewerkers via Optidesk. IDEWE lanceerde deze digitale tool voor kantoormedewerkers twee jaar geleden.

“Medewerkers kunnen via Optidesk fysieke klachten melden maar ook alle werkgerelateerde factoren evalueren die daartoe leiden”, zegt IDEWE-onderzoeker Liesbeth Daenen. “De bevraging duurt maximaal een kwartiertje. Meteen daarna krijgen de deelnemers een persoonlijk rapport met gerichte tips en adviezen om de knelpunten op hun werkplek aan te pakken.”

“De werkgever krijgt een totaalrapport met de troeven en aandachtspunten van zijn organisatie. Op basis daarvan kan hij zijn preventiebeleid aanpassen. Nu het verplicht medisch onderzoek voor kantoorwerkers afgeschaft is, is OptiDesk voor werkgevers een mogelijkheid om aan hun verplichting te voldoen inzake de bescherming van de gezondheid en het welzijn van kantoormedewerkers.”

De oplossingen

nekpijn

Naast de individuele tips die de deelnemers via Optidesk ontvangen, voorziet IDEWE via de OptiDesk Solution Flow zowel op individueel als collectief vlak hulpmiddelen om knelpunten aan te pakken. “Op basis van het individueel rapport kunnen medewerkers een afspraak maken met bijvoorbeeld de arbeidsarts. Hij of zij kan dan doorverwijzen naar andere experten.”

“Voor werkgevers bieden we een geïntegreerde aanpak op basis van de meetresultaten”, zegt segment manager Offices David Verwimp. “Als een gebrek aan beweging een probleem blijkt, kunnen we bijvoorbeeld workshops aanbieden om mensen goesting te doen krijgen in meer beweging. Een opleiding ‘Gezonde Veerkracht’ kan aangewezen zijn als hoge werkdruk en emotionele uitputting een probleempunt blijken te zijn. Ook workshops om bijvoorbeeld een bureaustoel of werktafel correct in te stellen, behoren tot de mogelijkheden.”

Bent u ook op zoek naar een efficiënte en geïntegreerde aanpak om het welzijn en de gezondheid van uw kantoormedewerkers te evalueren en te optimaliseren, dan moeten we beslist eens praten.

Maak een afspraak via uw regionaal IDEWE-kantoor.

Blijf altijd op de hoogte: schrijf je in op de IDEWE-nieuwsbrief

 

Met duiding van autonome experts, én in heldere taal!

Blijf mee met alle ontwikkelingen in welzijn & preventie

Ontvang als eerste updates rond wetswijzigingen