Terug Bodemonderzoek

Bodemonderzoek

- Infrastructuur | Milieu

Expert Jan Mertens

Verantwoordelijke Discipline Milieu

Welke grond hebt u onder uw voeten?

Wilt u uw terrein ophogen door grond aan te voeren? Of moet u voor de bouw of verbouwing van een afdeling een hoeveelheid grond uitgraven en afvoeren? Dan weet u maar beter welke grond u onder uw voeten heeft.

Wat zegt de Vlaamse milieuwetgeving?

De Vlaamse milieuwetgeving legt strikte regels op die bepalen hoe u met uitgegraven grond omgaat. Daardoor is de herkomst ervan altijd bekend, ongeacht de bestemming. En bent u zeker dat de grond op een nieuw terrein geen bodem- of grondwaterverontreiniging zal veroorzaken.

Hoe gaat een bodemonderzoek in zijn werk?

Hebt u plannen om meer dan 250 m³ grond te laten ontgraven? Dan is er een bodemonderzoek nodig. Officieel heet dat ‘bodemonderzoek voor grondverzet’. Tijdens het bodemonderzoek gaan deskundigen na wat de kwaliteit van de bodem is, en naar welke terreinen deze grond mag voor hergebruik.

Alles netjes in technisch verslag

De conclusies van het bodemonderzoek vindt u in een technisch verslag. Dit rapport gaat naar een bodembeheerorganisatie voor verdere opvolging. Pas als die goedkeuring geeft, mag u de grond verwijderen. Het is dus belangrijk om tijdig het bodemonderzoek te laten uitvoeren.

Oriënterend bodemonderzoek

Zijn er risicoactiviteiten op het terrein? Dan moet u misschien een oriënterend bodemonderzoek uitvoeren bij de overdracht van het terrein. Risicoactiviteiten zijn activiteiten met mogelijke bodem- of grondwaterverontreiniging. Denk aan vroegere of huidige stookolietanks van meer dan 20.000 liter of hoogspanningscabines van meer dan 150 kVA.

Meer weten? Onze bodem- en milieudeskundigen van IBEVE helpen u graag verder.

Contacteer ons voor meer informatie

 

Blijf altijd op de hoogte: schrijf je in op de IDEWE-nieuwsbrief

 

Met duiding van autonome experts, én in heldere taal!

Blijf mee met alle ontwikkelingen in welzijn & preventie

Ontvang als eerste updates rond wetswijzigingen