Terug Land- en tuinbouwers werken structureel aan meer veiligheid en welzijn

Land- en tuinbouwers werken structureel aan meer veiligheid en welzijn

- Gezonde werkomgeving | Arbeidsveiligheid | Risicoanalyse

Expert Petra Champagne

Segment Manager Land- & Tuinbouw

IDEWE biedt concrete ondersteuning en vorming

Verschillende land- en tuinbouwbedrijven zochten via de Coöperatie Hoogstraten ondersteuning nadat de inspecties van de FOD-Economie en de FOD-WASO overtredingen hadden vastgesteld op het welzijn van de werknemers bij de uitvoering van hun werk. Groep IDEWE stelde initieel samen met hen een plan van actie op en werkt sindsdien structureel mee aan de vorming van de bedrijfsleiders.

In de zomer van 2020 hield de sociale inspectie verschillende flitscontroles in het kader van welzijn op het werk. Bij verschillende telers werden daarbij overtredingen vastgesteld, zoals het gebrek aan preventiemaatregelen op de werkvloer of onregelmatigheden met betrekking tot de arbeidsomstandigheden van seizoensarbeiders. Doorgaans gaf dit niet meteen aanleiding tot sancties maar kregen de bedrijven de kans om binnen een bepaalde termijn een actieplan uit te werken.

Concreet actieplan

vorming

“Heel wat telers uit de Kempen, die in dezelfde situatie verkeerden, zochten daarvoor ondersteuning bij Coöperatie Hoogstraten”, vertelt preventieadviseur Stefan Van Rooy van IDEWE. “De belangengroep zocht op zijn beurt de hulp van onder meer Groep IDEWE. Samen met Prevent-Agri gaven we begin oktober vorig jaar een eerste toelichting over de manier waarop de verschillende inbreuken weggewerkt konden worden en hoe de bedrijven daartoe een plan van aanpak konden opstellen. Dat werd vervolgens voorgelegd aan Toezicht Welzijn op het Werk. IDEWE stelde ook de wettelijke informatie en de voorbeelddocumenten ter beschikking.”

Preventiebeleid vormgeven

De campagne kon op heel wat interesse rekenen, waardoor besloten werd om op hetzelfde elan verder te werken. Voortaan staan jaarlijks twee infosessies op het programma: één in het voorjaar en één in het najaar, telkens buiten de drukke periodes op het veld. “Op 28 en 29 september organiseerden we samen met de Coöperatie alvast de eerste twee avondsessies waarop samen vijftig land- en tuinbedrijven aanwezig waren. Veel bedrijven worstelen met de concrete invulling van hun sociale verplichtingen en zijn op zoek naar praktische ondersteuning om zich inzake tewerkstelling van seizoenarbeiders, welzijn en veiligheid op het werk in orde te stellen.”

“We focusten deze keer onder meer op de inventaris arbeidsmiddelen, het opmaken van een indienststellingsverslag en het opmaken van een veiligheidsinstructiekaart. Begin 2022 zullen we het op vraag van de aanwezigen hebben over het opmaken van een risicoanalyse en het noodplan. Op die manier kunnen de telers stelselmatig aan de slag om hun preventiebeleid op een grondige manier vorm te geven.”

Bent u ook op zoek naar ondersteuning, dan kunnen we ook u helpen.
Contacteer onze experten.
 

Blijf altijd op de hoogte: schrijf je in op de IDEWE-nieuwsbrief

 

Met duiding van autonome experts, én in heldere taal!

Blijf mee met alle ontwikkelingen in welzijn & preventie

Ontvang als eerste updates rond wetswijzigingen