Terug Welke coronamaatregelen gelden nog in bedrijven?

Welke coronamaatregelen gelden nog in bedrijven?

- Biologische agentia | Arbeidshygiëne

Expert Hilde Vanacker

Directeur medische preventie

Vragen en antwoorden over de maatregelen begin september

Op het overlegcomité van vrijdag 20 augustus werden heel wat versoepelingen aangekondigd voor scholen, horeca, evenementen en voor activiteiten in de privésfeer, zoals erediensten, huwelijksfeesten en bezoeken. Ook al vervalt in Vlaanderen en Wallonië de aanbeveling om te telewerken, op het werk verandert er verder weinig.

De informatie in dit nieuwsbericht is correct op het tijdstip van publicatie. Raadpleeg altijd de laatste maatregelen en wetgeving met betrekking tot COVID-19 op https://www.info-coronavirus.be

maskers af

Telewerk was sinds 27 juni niet meer verplicht, maar bleef wel aanbevolen tot 31 augustus in Vlaanderen en Wallonië. In het Brussels gewest blijft de aanbeveling voorlopig bestaan. Bedrijven wordt nu ook gevraagd om telewerk structureel te verankeren. 

Preventiemaatregelen in de gestructureerde werksetting wil de overheid nog enige tijd verder aanhouden om uitbraken te vermijden en bedrijven operationeel te houden. Er zijn dagelijks immers nog veel coronabesmettingen, waarvan een belangrijk deel in de leeftijdsgroep van de actieve werkbevolking.

Het gaat onder meer over het respecteren van de handhygiëne, het bewaren van afstand, de mondmaskerdracht bij verplaatsingen – of wanneer afstand houden niet mogelijk is – en ventilatie. Ze staan beschreven in de ‘Generieke gids om de verspreiding van Covid-19 op het werk tegen te gaan’. Alleen in publiek toegankelijke ruimtes van ondernemingen is vanaf 1 september de mondmaskerplicht en de social distance niet langer verplicht. 

Vragen en antwoorden

Mag u als werkgever aan uw werknemers vragen of ze gevaccineerd zijn?

Neen. Een werkgever kent vandaag de vaccinatiegraad in zijn onderneming niet en mag de vaccinatiestatus van zijn werknemers niet opvragen. Hij kan hen evenmin verplichten om een test te ondergaan. Zicht krijgen op de vaccinatiegraad in ondernemingen geeft wel nuttige info over het risico op snelle verspreiding van het virus in deze populatie. Als de vaccinatiegraad voldoende hoog is, krijgt het virus veel minder kans om collega’s te besmetten. Bij een voldoende hoge vaccinatiegraad bescherm je àlle werknemers, ook de collega, die zich niet kan laten vaccineren omwille van bijvoorbeeld een ernstige allergische reactie of hen waarbij door een verminderd immuunsysteem vaccinatie minder goed werkt. 

Ben ik na vaccinatie 100% veilig?

Vaccinatie beschermt zeer goed tegen ernstig ziek worden en hospitalisatie, maar u kan nog besmet worden met het coronavirus. Het virus muteert bovendien en wordt besmettelijker. Geen enkel vaccin beschermt dus 100%.  

Vaccinatie vermindert ook de kans dat u het virus in grote aantallen gaat verspreiden. Ook dit is niet absoluut of 100%. U kan na vaccinatie het virus dus nog steeds doorgeven. Dit geldt zeker voor de huidige meer besmettelijke delta-variant. 

Het blijft dus belangrijk om ook na vaccinatie de veiligheidsmaatregelen te blijven volgen.

Hoe lang beschermt het vaccin mij?

De exacte duurtijd van de bescherming na vaccinatie is momenteel nog onzeker. Nog steeds lopen er vele klinische studies en blijven de wetenschappelijke inzichten groeien. Een belangrijk probleem is dat we nog steeds niet goed weten hoe we de bescherming tegen COVID-19 kunnen meten. 

Wat als er een werknemer besmet is met COVID-19?

IDEWE blijft op het werk contactonderzoek uitvoeren. Dit is een belangrijke maatregel in het vermijden van clusters. De criteria voor het indelen van contacten in hoog- en laagrisicocontacten en de maatregelen voor hoog- en laagrisicocontacten blijven behouden. 

Lees meer over de maatregelen na 20 augustus.

IDEWE heeft een uitvoerig corona-dossier uitgewerkt, met aandacht voor het post-coronatijdperk en de New Way of Work.

Blijf altijd op de hoogte: schrijf je in op de IDEWE-nieuwsbrief

 

Met duiding van autonome experts, én in heldere taal!

Blijf mee met alle ontwikkelingen in welzijn & preventie

Ontvang als eerste updates rond wetswijzigingen