Terug Vensters en deuren open, verwarming naar beneden

Vensters en deuren open, verwarming naar beneden

- Milieu | Energie | Corona

Expert Kurt Eeckhout

Segmentmanager Onderwijs

Dikketruiendag in tijden van corona

Morgen, dinsdag 9 februari, is het Dikketruiendag. De Vlaamse overheid introduceerde de themadag in 2005 om iedereen te laten nadenken over eenvoudige acties die de uitstoot van CO2 terugdringen. De verwarming een graadje lager draaien en een extra trui aantrekken bijvoorbeeld. Een situatie die intussen vaak standaard is geworden nu ventileren ook een belangrijke coronaregel is geworden.

Naast het respecteren van de basismaatregelen, is de ventilatie van binnenruimtes essentieel in de strijd tegen de verspreiding van het coronavirus. Maar ook los van de pandemie is ventilatie essentieel voor een gezonde binnenluchtkwaliteit. In veel kantoorgebouwen en moderne schoolgebouwen wordt die ventilatie mechanisch geregeld. In oude gebouwen moet het echter vaak door vensters en deuren open te zetten. 

* De Hoge Gezondheidsraad adviseert om de CO2 waarden onder de 800 ppm te houden. In deze video maken we nog melding van minder dan 800-900 ppm.

Dikketruienwinter

dikketruiendag

“In veel scholen doen ze daardoor al sinds september aan Dikketruienherfst en -winter”, zegt segmentmanager Onderwijs Kurt Eeckhout van IDEWE lachend. “In oude schoolgebouwen is deuren en vensters openzettenen immers vaak de enige optie. We raden in dat geval ook aan dat in de mate van het mogelijke ook de verwarming teruggedraaid wordt, anders vliegt de warmte letterlijk door deuren en vensters naar buiten. En dat wil dus zeggen dat de temperatuur behoorlijk kan dalen en leerlingen en leerkrachten dus met muts en jas lesgeven, en dat dikke truien en ‘laagjes’ standaard tot het schooluniform zijn gaan behoren.” 

Creatieve, milieuvriendelijke oplossingen

“Oké, de koudere temperaturen in de klas of op kantoor brengen uiteraard ongemak met zich mee maar veel scholen gaan daar ook creatief mee om. Door het lesuur bijvoorbeeld te onderbreken voor enkele bewegingsoefeningen, die dan eigenlijk opwarmingsoefeningen zijn en dat is dubbele gezondheidswinst. Een thermos warme thee meebrengen van thuis is ook een mogelijkheid. Handschoenen met afgeknipte vingertoppen helpen dan weer het schrijven wat comfortabeler te maken. Bovendien kan thermische (onder)kleding ervoor zorgen dat de thermostaat flink wat lager kan, zonder aan comfort in te boeten.”

De ketel een graad minder hoog stoken, bespaart 6% energie en CO2. Niet één dag per jaar, maar het hele jaar door. Ook door lichten te doven bij het verlaten van een ruimte, toestellen uit te schakelen na gebruik, de verwarming correct af te stellen, ... kunt u energie besparen en de CO2-uitstoot verminderen. En daar was het Dikketruiendag van bij het begin om te doen.

Duurzaam bouwen en verbouwen

IDEWE is Keystonemember van het International WELL Building Institute (IWBI) die de WELL Building Standard wetenschappelijk onderbouwt, met het oog op een gezond binnenklimaat en een energiehuishouding die het milieu minimaal belast.

Raadpleeg onze experten via WELL@idewe.be 

Blijf altijd op de hoogte: schrijf je in op de IDEWE-nieuwsbrief

 

Met duiding van autonome experts, én in heldere taal!

Blijf mee met alle ontwikkelingen in welzijn & preventie

Ontvang als eerste updates rond wetswijzigingen