Terug Tijd om de curve richting winterdip om te buigen

Tijd om de curve richting winterdip om te buigen

- Gezonde levensstijl | Fysiek fit | Mentaal fit

Expert Hilde Vandenkieboom

Preventiedeskundige arbeidsverpleegkundige - gezondheidspromotie

Tips om je lichaam elke dag wakker te schudden (en ‘s nachts kwaliteitsvol te slapen)

Aangezien onze biologische klok geregeld wordt door licht en donker, is de kans groot dat ons lichaam gedurende de donkere wintermaanden onvoldoende het signaal krijgt om ‘wakker’ te worden. Het is dus tijd voor een wake-upcall die de futloosheid en de vermoeidheid voor is.

wandelpauze

In de winter zijn de dagen kort en de nachten lang en gaan we door het gure weer vaak minder spontaan naar buiten. Daardoor worden we te weinig blootgesteld aan zonlicht en krijgt ons lichaam onvoldoende duidelijke signalen over ‘dag’ en ‘nacht’. Dat brengt ons systeem in de war. De duisternis zorgt er immers voor dat ons lichaam het slaaphormoon melatonine aanmaakt. Door het gebrek aan zonlicht blijft dit als het ware in ons lichaam rondhangen. Geen wonder dus dat we ons vaak vermoeid en futloos voelen. 

Niets te vroeg om actief op zoek te gaan naar manieren om dat te voorkomen. 

9 tips om de winterdip te voorkomen

schermen in bed
  1. Ga naar buiten. Probeer bij voorkeur het eerste daglicht op te zoeken. Dit geeft het signaal om de productie van het ‘slaaphormoon’ melatonine stop te zetten. 
  2. Beweeg in de buitenlucht. Maak van korte pauzes of de middagbreak gebruik om buiten wat te bewegen of een wandeling te maken. 
  3. Zorg op kantoor of op je telewerkplek dat het natuurlijk licht maximaal binnen kan.
  4. Eet gezond. Wie zich futloos en minder energiek voelt, heeft meer zin in snacks en suikerrijk voedsel ... waarmee je de vermoeidheid enkel in de hand werkt.
  5. Maak leuke plannen. Bedenk dingen om naar uit te kijken of waarvan je een vrolijk gevoel krijgt.
  6. Zorg voor een goede slaaphygiëne. Ga elke dag op hetzelfde uur slapen en sta op hetzelfde moment op, zelfs in het weekend. 
  7. Je wordt niet rustig door met je drukke bezigheden door te gaan tot net voor het slapengaan. Bouw je dag rustig af. Het is immers niet omdat je moe en futloos bent dat je ook goed slaapt. 
  8. In tegenstelling tot ’s morgens, zorg je in de avonduren best voor minder blootstelling aan fel licht. Gebruik sfeerverlichting en schakel je schermen tijdig uit.
  9. Beperk alcohol en cafeïne. Cafeïne houdt je wakker en alcohol tast de kwaliteit van de slaap aan.

Contacteer onze experts voor meer informatie en advies.
 

Blijf altijd op de hoogte: schrijf je in op de IDEWE-nieuwsbrief

 

Met duiding van autonome experts, én in heldere taal!

Blijf mee met alle ontwikkelingen in welzijn & preventie

Ontvang als eerste updates rond wetswijzigingen