Terug Hoe stimuleren we inclusie op de werkvloer?

Hoe stimuleren we inclusie op de werkvloer?

- Mentaal fit | Stress en burn-out | Cijferinzichten | Grensoverschrijdend gedrag | Wetenschappelijk onderzoek

Expert Ellen Delvaux

Onderzoeker

Inclusie staat of valt met de inbreng van iedereen: laat uw stem horen en vul onze enquête in

“Diversiteit is een kans om creativiteit en innovatie op de werkvloer te bevorderen”, zegt Ellen Delvaux. “Verschillen tussen collega’s omarmen en werken aan een inclusieve bedrijfscultuur komt zowel werknemers als hun organisaties ten goede.” Van mei tot en met januari onderzoekt IDEWE hoe organisaties diversiteit en inclusie kunnen stimuleren.

Doe mee aan de enquête

panelstudie inclusie

Tussen mei en januari stuurt IDEWE drie keer een vragenlijst uit over inclusie op de werkvloer. De enquête peilt naar verschillende facetten van ‘erbij kunnen horen’ en ‘jezelf kunnen zijn’. “We bevragen ook enkele achtergrondkenmerken van deelnemers. We weten namelijk dat bepaalde groepen vaker te maken krijgen met discriminatie op de werkvloer. Om een goed en betrouwbaar beeld te krijgen van de situatie is het dus belangrijk dat mensen met een uiteenlopende achtergrond deelnemen.”

Wil u meewerken aan inclusie op de werkvloer? Vul dan voor 17 mei de eerste vragenlijst in.
In september en januari krijgt u dan opnieuw een uitnodiging om deel te nemen.

Discriminatie: nog steeds een harde realiteit

De jongste maanden kwam discriminatie geregeld in het nieuws. Ook in de werkcontext blijkt discriminatie nog steeds een harde realiteit. Uit risicoanalyses van IDEWE bij 41.500 werknemers blijkt dat in 2021 10,4% te maken kreeg met een vorm van discriminatie. 

“De cijfers tonen vooral een sterke relatie tussen discriminatie en onwelzijn aan”, zegt onderzoekster Ellen Delvaux. “Mensen die zich gediscrimineerd voelden, scoren veel lager op welzijnsindicatoren zoals bevlogenheid, jobtevredenheid en blijfintentie. Tegelijk scoren ze veel hoger op onwelzijnsindicatoren zoals werkstress en burn-outrisico. Dat is alarmerend. Discriminatie bestrijden en inclusie bevorderen zijn dus van onschatbare waarde.”

Met de nieuwe panelstudie gaat IDEWE na hoe organisaties inclusie kunnen bevorderen, zowel op niveau van het team als de organisatie. Daarnaast polsen ze naar de positieve gevolgen van inclusie voor werknemers en hun organisatie.

Jezelf zijn en blijven

“We geloven heel sterk in het omarmen van individuele verschillen”, zegt ook onderzoekster Marjan Meeuwssen. “Werknemers moeten het gevoel krijgen dat ze deel uitmaken van hun team en organisatie en tegelijk moeten ze hun unieke zelf kunnen zijn. In een inclusieve bedrijfscultuur durven werknemers kennis delen en luidop denken. Zo kunnen we uitdagingen vanuit verschillende standpunten benaderen en dat zorgt voor goede prestaties en innovatie.”

Employer branding

Voor werkgevers is er nog een prangende reden om diversiteit op de werkvloer te omarmen. “Met de huidige war for talent worden werknemers kieskeuriger. Ze gaan op zoek naar werkgevers die hen een aantrekkelijk werkklimaat kunnen aanbieden. Organisaties die werk maken van diversiteit en inclusie hebben vandaag een voetje voor”, aldus Ellen Delvaux.

Dat er nog veel ruimte tot verbetering is, heeft trouwens niet altijd te maken met slechte wil of bewuste discriminatie. “Mensen gaan van nature op zoek naar omstandigheden of medemensen waarin ze zichzelf herkennen”, zegt Marjan Meeuwssen. “Het is echter belangrijk om daar alert voor te zijn en bewust op zoek te gaan naar de connectie met anderen. We lijken harder op elkaar dan we op het eerste gezicht denken.”
 

De enquête is intussen afgesloten.

Blijf altijd op de hoogte: schrijf je in op de IDEWE-nieuwsbrief

 

Met duiding van autonome experts, én in heldere taal!

Blijf mee met alle ontwikkelingen in welzijn & preventie

Ontvang als eerste updates rond wetswijzigingen