Terug #GreenDealDuurzameZorg: hoe IDEWE (zorg)organisaties helpt bij het bepalen en realiseren van prioritaire SDG’s

#GreenDealDuurzameZorg: hoe IDEWE (zorg)organisaties helpt bij het bepalen en realiseren van prioritaire SDG’s

- MVO | Duurzame werkomgeving | Infrastructuur | Milieu | Energie

Expert Kristien Depraetere

Milieucoördinator

Expert Jonas Debroyer

Milieucoördinator

Van maturiteitsbepaling over actieplan tot het behalen van concrete duurzame bouwcriteria

De dertiende editie van de Green Deal staat volledig in het teken van de zorgsector. En zoals we net aankondigden in dit persbericht, maakt IDEWE daar als enige Belgische externe dienst voor preventie en bescherming deel van uit, zowel als aanbieder als deelnemer. Neemt jouw organisatie deel aan de Green Deal Duurzame Zorg? Of wil je los daarvan, bijvoorbeeld wegens actief in een totaal andere sector, stappen zetten richting een meer duurzame werking in al zijn facetten? Dan maken we je hier wegwijs door het aanbod van IDEWE hierrond.

Beginnen doen we bij het begin, meteen het punt waar bedrijven het meest mee worstelen. Want waar ligt dat begin precies? Sustainability is vandaag immers een omvangrijk begrip, dat zoveel meer inhoudt dan alleen ecologie. De 17 ‘sustainable development goals’ (SDG's) van de VN draaien niet voor niets ook rond topics als welzijn, gelijkheid en waardig werk.

Van maturiteitsbepaling over actieplan

Organisaties die er werk van willen maken, lijken daardoor vaak voor een berg werk te staan. Het is dus eerst en vooral zaak om te weten waar je organisatie op alle sustainability-vlakken staat en om prioriteiten te definiëren in functie van je doelen en mogelijkheden. Precies dat kom je te weten via onze nieuwe duurzaamheidsscan, de nieuwe en meteen meest laagdrempelige scan in dit domein op de markt.

Lees hier hoe onze duurzaamheidsscan Broeders van Liefde al heeft geholpen om uit verschillende losstaande duurzaamheidsinitiatieven één overzichtelijk, realiseerbaar en geïntegreerd actieplan te smeden.

Green Deal IDEWE

Jonas Debroyer, Duurzaamheidsconsultant bij IDEWE: “De IDEWE duurzaamheidsscan is een doorlichtingstool die geënt is op alle 17 SDG’s als ideale kapstok voor een toekomstgericht bedrijfsbeleid. De scan geeft een helder beeld van de maturiteit van je organisatie op al deze vlakken en helpt je om prioriteiten te definiëren in functie van je doelen en mogelijkheden. Zo reduceren we de onoverkomelijke berg die het duurzaamheidsstreven soms lijkt tot een gericht, helder en haalbaar actieplan. Daarnaast helpt de scan – samen met onze expertise en frisse externe blik – om verbanden te leggen en dus synergiën te creëren tussen verschillende initiatieven.”

Niet aangesloten bij IDEWE als externe preventiedienst? Geen probleem. Elke organisatie kan onze duurzaamheidsscan inzetten: lees er hier meer over of contacteer ons meteen.

Samen gericht aan de slag rond tal van duurzaamheidsprojecten

In veel subdomeinen van duurzaamheid (zoals welzijn, gezondheid en milieu) staat IDEWE ook klaar om mee te werken aan concrete oplossingen voor specifieke doelstellingen. Uiteraard valt een heel aantal daarvan binnen IDEWE’s kernmissie: als externe preventiedienst draagt IDEWE dagelijks bij aan het behalen van verschillende SDG’s, zoals goede gezondheid en welzijn (SDG 3), gendergelijkheid (5), eerlijk werk (8), werkinfrastructuur (9) en veiligheid (16).

IDEWE-klanten kunnen hiervoor altijd terecht bij hun IDEWE-contactpersoon of via deze weg contact met ons opnemen.

Daarnaast ondersteunt IDEWE organisaties, ook niet-klanten, bij een aantal concrete afgelijnde sustainabilityprojecten. De meest in het oog springende hebben te maken met het bouwen en inrichten van een duurzame werkomgeving: in de beste Green Deal-filosofie is dat dus niet beperkt tot ecologie (GRO-bouwstandaard), maar ook met betrekking tot werknemerswelzijn (WELL building standard).

GRO-duurzaamheidsmeter

De GRO-standaard voor duurzaam bouwen is door en voor de Vlaamse Overheid ontwikkeld. Organisaties die bouwen of renoveren volgens deze standaarden, kunnen hier subsidies voor krijgen. In 2023 wordt de GRO aangevuld met een addendum ZORG, zodat het ook toepasbaar wordt voor de zorg- en welzijnsgebouwen.

De GRO legt een sterke nadruk op een circulaire economie waarin grondstoffen en producten maximaal hun waarde behouden en hernieuwbare energiebronnen centraal staan”, licht Edwin Luyckx, GRO-expert bij IDEWE toe. “Via een doordacht en geïntegreerd ontwerpproces komt de GRO via een reeks criteria, allen te linken aan SDG’s, tot comfortabele en toekomstgerichte gebouwen. IDEWE heeft tal van experts die bedrijven daarin begeleiden.”

WELL building voor meer well-being

Een bouwstandaard die qua principe lijkt op de Vlaamse GRO, is de internationale WELL Building Standard. “WELL zoomt echter vooral in op de people-component door in te zetten op direct werknemerswelzijn”, zegt Edwin Luyckx, die zelf WELL-Accredited Professional is. “De bouwstandaard biedt via wetenschappelijk onderbouwde criteria praktische richtlijnen voor nieuwbouw en renovatie die het binnenleven en -werken aangenamer en gezonder maken. Die criteria vallen uiteen in 11 ‘WELL-concepten’: lucht, water, voeding, licht, beweging, thermisch comfort, akoestiek, materialen, geest, gemeenschap en innovatie.”

Uitgebreide informatie over de waarom, wat en hoe van WELL vind je op digital.idewe.be/well-building. En wil je te weten komen hoe ‘gezond’ je huidige gebouw is voor je werknemers? Doe dan zelf de online WELL-test.

Investeren in duurzaamheid van mens én gebouw? Edwin en onze andere gebouwexperts helpen je graag bij het behalen van GRO- en WELL-criteria. Neem contact met ons op voor meer info.

Blijf altijd op de hoogte: schrijf je in op de IDEWE-nieuwsbrief

 

Met duiding van autonome experts, én in heldere taal!

Blijf mee met alle ontwikkelingen in welzijn & preventie

Ontvang als eerste updates rond wetswijzigingen