Terug Hoe installeert u een ergonomisch noodbureau?

Hoe installeert u een ergonomisch noodbureau?

- Ergonomisch werken | Ergonomie op kantoor | Corona

Expert David Verwimp

Segment Manager Hulpdiensten, Offices en Overheid

Dit heeft u nodig: laptop, apart toetsenbord, aparte muis, stoel, eettafel/bureau

UPDATE 2022 - Intussen zijn we het noodbureau ontgroeid. Raadpleeg de jongste adviezen over veilig en gezond thuiswerk op onze telewerk-website (https://digital.idewe.be/telewerk/home/)

De informatie in dit nieuwsbericht is correct op het tijdstip van publicatie. Raadpleeg altijd de laatste maatregelen en wetgeving met betrekking tot COVID-19 op https://www.info-coronavirus.be

Heel wat werknemers maken door de coronacrisis voor het eerst kennis met telewerk. Ook thuis is het belangrijk dat schermwerkers op een ergonomische manier voor hun laptop plaatsnemen. We zetten enkele ergonomische basisrichtlijnen op een rij om te voorkomen dat er fysieke klachten ontstaan door het verkeerd belasten van schouders en rug.

Ook thuis is het belangrijk dat schermwerkers op een ergonomische manier voor hun laptop plaatsnemen. 

“We zijn er ons van bewust dat de noodkantoortjes die naar aanleiding van de coronacrisis thuis worden ingericht niet aan alle voorschriften kunnen voldoen”, zegt preventieadviseur ergonomie David Verwimp van IDEWE. “Sommige mensen zullen een rustige kamer hebben waar misschien al een bureau is ingericht. Anderen zullen zich een beetje moeten behelpen. Een minimum aan hulpmateriaal kan al helpen om veiliger en gezonder te kunnen werken.”

de juiste zithouding
  1. Werkblad op ellebooghoogte – “Wie thuis een bureaustoel heeft, kan die uiteraard best gebruiken maar met een harde (keuken)stoel, in combinatie met de (eet)tafel kan u ook voor een basiscomfort zorgen. Zorg er dan voor dat het werkblad zich op ellebooghoogte bevindt en dat u met ontspannen schouders kan werken. De juiste hoogte creëer je door gebruik  te maken van een of meerdere zitkussens Een extra zitkussen is handig en comfortabel om steun te geven in de lage rug.”
     
  2. Scherm op ooghoogte – “De meeste telewerkers zullen gebruikmaken van een laptop. Wie een laptopverhoger ter beschikking heeft, moet die zodanig opstellen dat de bovenkant van het scherm zich op ooghoogte bevindt. Wie dit hulpstuk niet in huis heeft, kan zich uit de nood helpen door stabiele en veilige objecten (boeken, kaften, planken, …) onder de laptop te plaatsen. Zorg er wel voor dat u onbrandbaar materiaal gebruikt, aangezien laptops behoorlijk warm kunnen worden.”
     
  3. Apart klavier – “Een apart klavier en een muis die draadloos of met een usb-kabel met de laptop kan verbonden worden, zijn voor deze ergonomische opstelling onontbeerlijk. Misschien laat u als werkgever toe dat uw werknemers deze hulpmiddelen, zolang nodig, mee naar huis nemen.
     
  4. Rustige werkruimte – “Om geconcentreerd te kunnen werken, is een rustige ruimte aangewezen. Met kinderen in de buurt zou dit wel eens een probleem kunnen worden. Als dit niet mogelijk is, kunnen goede afspraken hier voor soelaas zorgen.”
     
  5. Beweeg en varieer op tijd – “Thuiswerkers hebben het vaak nog moeilijker om tijdens de werkdag voldoende te bewegen dan wie overdag, samen met collega’s, op kantoor doorbrengt. Langdurig stilzitten is echter ongezond. Sta minstens ieder uur op om wat te bewegen. Loop rond als u moet telefoneren of werk een tijdje rechtstaand aan het keukenaanrecht. Ook thuis blijft de boodschap bewegen, bewegen, bewegen.”

Ook de beroepsvereniging voor ergonomen (VERV) deelt deze visie. Hier kan u hun standpunt terugvinden.

Volg de updates over het coronavirus ook via onze social mediakanalen Linkedin en Facebook.

 

 

Blijf altijd op de hoogte: schrijf je in op de IDEWE-nieuwsbrief

 

Met duiding van autonome experts, én in heldere taal!

Blijf mee met alle ontwikkelingen in welzijn & preventie

Ontvang als eerste updates rond wetswijzigingen