Terug Hulpdiensten dag en nacht paraat

Hulpdiensten dag en nacht paraat

- Gezonde levensstijl

Expert David Verwimp

Segmentmanager Hulpdiensten, Offices en Overheid

Hoe wapent u hen tegen atypische werktijden?

Onregelmatige werkuren horen bij de job van een hulpverlener. Ze brengen echter ook het risico op extra stress, slaaptekort en vermoeidheid met zich mee. Werknemers kunnen daardoor minder alert worden, minder adequaat communiceren en reageren. Onze experts kunnen uw werknemers leren om optimaal om te gaan met een ploegensysteem om op die manier gezondheidsklachten te voorkomen. Onregelmatige werktijden en wisselende uurroosters leiden bij veel mensen tot slaapproblemen en slaaptekorten. Dat kan niet alleen tot vermoeidheid en een verminderd concentratievermogen leiden maar het verhoogt ook de zin in energierijker en minder gezond voedsel. Ook organisatorische en sociale factoren spelen echter een rol. Tijdens avond- en nachtdiensten is de personeelsbezetting vaak lager dan overdag, waardoor er minder tijd is om rustig te eten. Bovendien is het aanbod (gezond) voedsel in kantines en bedrijfsrestaurants dan vaak ook schaarser, waardoor werknemers eerder aangewezen zijn op de immer ‘attente’ snoepautomaat.

Biologische klok(ken)

Brandweerman

Mensen zijn erop ingesteld om overdag actief te zijn en ’s nachts te slapen en te herstellen. Onze biologische klok, die aangestuurd wordt door zowel licht- en donkersignalen als door onze voedselinname, regelt de 24 uur-cyclus. Bij mensen die onregelmatig werken raakt de biologische klok vaak van slag. Ze werken regelmatig ’s nachts, slapen soms overdag en eten vaak onregelmatig. Door de aanwezigheid van licht en donker op steeds afwisselende tijden raakt bijvoorbeeld de afgifte van melatonine van slag, waardoor je slaap negatief beïnvloed wordt. Het lichaam is er bovendien op voorzien om overdag, wanneer we ‘normaal’ eten en actief zijn, voedsel af te breken. Gedurende de nacht, als we ‘normaal’ slapen, is het lichaam niet ingesteld op voedselvertering.

Fit4Work

Ziekenwagen 's nachts

“Waar nacht- en ploegenarbeid niet vermeden kan worden, is het een gedeelde verantwoordelijkheid van werkgever en werknemer om in te zetten op een gezonde levensstijl en een gezonde werkomgeving”, zegt Paul Van Moll van IDEWE. “Met ons Fit4Work-programma zetten we vooral in op een gezonde levensstijl. We analyseren de huidige gewoontes van uw werknemers en tonen hen de gevolgen van bijvoorbeeld (on)gezond eten. Daarnaast geven we tijdens workshops een heleboel praktische tips zodat ze beter leren omgaan met hun biologische klok bij nacht- en ploegenwerk.”

Blijf altijd op de hoogte: schrijf je in op de IDEWE-nieuwsbrief

 

Met duiding van autonome experts, én in heldere taal!

Blijf mee met alle ontwikkelingen in welzijn & preventie

Ontvang als eerste updates rond wetswijzigingen