Terug Jobstudenten: do's-and-don'ts

Jobstudenten: do's-and-don'ts

- Land- & Tuinbouw

Expert Petra Champagne

Segment Manager Land- & Tuinbouw

Voer een risicoanalyse uit om preventiemaatregelen te bepalen

Jobstudenten zijn een interessante piste om vakantiegangers te vervangen of seizoenspieken op te vangen. Bent u van plan om jongeren aan het werk te zetten? Dan moet u specifieke plichten en voorwaarden in acht nemen. IDEWE zoomt erop in.

Wie komt in aanmerking voor studentenarbeid?

  • Minderjarigen tussen vijftien en achttien die niet meer onder de voltijdse leerplicht vallen.
  • Mensen die met een leerovereenkomst een opleiding volgen in een onderneming.
  • Leerlingen en studenten met een opleidingsprogramma dat voorziet in een vorm van arbeid die in de onderwijsinstelling wordt verricht.
  • Jongeren met wie u een arbeidsovereenkomst sluit voor een tewerkstelling als student.

In dit artikel richten we ons op de laatste categorie.

Welke werkzaamheden mogen wel/niet?

U mag jongeren geen taken laten uitvoeren die ze psychisch of fysiek niet aankunnen. Denk aan langdurig of veelvuldig zware lasten tillen of giftige stoffen hanteren. Toch is dit verbod niet absoluut. Volgt de jongere een beroepsopleiding of studierichting waarin hij zulke activiteiten aanleert? Dan mag u hem er wél voor inschakelen. Oogstmachines besturen is verboden. Landbouw- en bostractoren mogen dan weer wel, op voorwaarde dat de jongere het juiste rijbewijs op zak heeft.

Zeker zijn dat uw tijdelijke krachten veilig aan de slag gaan? Voer dan een risicoanalyse uit om preventiemaatregelen te bepalen. De preventieprofielen van IDEWE helpen u daarbij op weg.

Hoe geeft u studenten een vliegende start?

Als werkgever bent u verantwoordelijk voor een passend onthaal en grondige begeleiding. Alleen zo voeren studenten hun werk naar behoren uit, en smoort u veiligheidsrisico’s in de kiem. Dat is broodnodig: bij werknemers tussen 18 en 24 ligt het aantal arbeidsongevallen de helft hoger.

Hoe u dat aanpakt? Duid een peter of meter aan die de risico’s kent, gezag heeft en weet welke taken onder toezicht moeten gebeuren. De peter/meter begeleidt de jongere op de werkvloer, bevordert betrokkenheid en beantwoordt vragen. Uw onthaal in goede banen leiden? Vraag de IDEWE-onthaaldocumenten aan bij uw bedrijfsbezoeker.

Wanneer is medisch onderzoek verplicht?

Voor sommige werkzaamheden is gezondheidstoezicht verplicht. Op de IDEWE-website vindt u de persoonlijke medische vragenlijst. Uw jobstudent moet die invullen en vóór de aanvang van het contract te bezorgen aan de arbeidsarts. Die bepaalt op basis van de verstrekte gegevens of een gezondheidstoezicht noodzakelijk is. Als dat het geval is, nodigen we de jongere uit voor een medisch onderzoek.

Blijf altijd op de hoogte: schrijf je in op de IDEWE-nieuwsbrief

 

Met duiding van autonome experts, én in heldere taal!

Blijf mee met alle ontwikkelingen in welzijn & preventie

Ontvang als eerste updates rond wetswijzigingen